Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintoloita koskeviin koronarajoituksiin tulee kevennyksiä – MaRa tekee kantelun oikeuskanslerille

Ravintoloita koskeviin koronarajoituksiin tulee höllennyksiä laajalti keskiviikosta alkaen. Kevennykset toteutetaan sote-ministeriryhmän perjantaisen esityksen mukaisesti. Valtioneuvosto päätti asiasta tänään.

Perustason ja kiihtymisvaiheen alueilta poistetaan karaoken esittämisen ja tanssimisen kieltävä säännös. Perustasolla asiakkailla ei myöskään tarvitse olla pöytä- ja istumapaikkaa ulkona tapahtuvassa ravitsemistoiminnassa. Tämä mahdollistaa erityisesti yleisötapahtumissa tapahtuvaa ravintolatoimintaa.

Lisäksi aukiolo- ja anniskeluaikoihin tehdään kevennyksiä perus- ja leviämisvaiheen alueilla.

Leviämisvaiheen alueilla baarit edelleen kiinni alkuillasta

Leviämisvaiheessa olevilla epidemia-alueilla anniskelua ja aukioloa pidennetään tunnilla ruokaravintoloissa. Anniskelu on niissä sallittu iltakahdeksaan asti ja aukiolo iltayhdeksään. Muutos ei vaikuta baareihin, jotka edelleen joutuvat lopettamaan anniskelun iltakuudelta ja sulkemaan ovensa tunti sen jälkeen. Epidemian leviämisvaiheessa ovat toistaiseksi Uusimaa sekä Päijät- ja Kanta-Häme.

Kiihtymisvaiheen alueita ovat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kymenlaakso ja Keski-Pohjanmaa. Muu Suomi on määritelty perustason alueeksi. Perustasolla anniskelu sallitaan kello yhteen yöllä ja aukiolo tunnin pidempään.

MaRa: Ei tartuntatautilain mukaista

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ei ole höllennyksiin leviämisvaiheen ravintoloiden osalta tyytyväinen. Etujärjestö katsoo, että leviämisvaiheen ravintoloiden anniskelu- ja aukiolosäädökset eivät ole tartuntatautilain mukaisia ja tekee kantelun oikeuskanslerille.

MaRa katsoo, että valtioneuvosto ei ole noudattanut tartuntatautilain 58 a -pykälän neljättä momenttia. Sen mukaan valtioneuvosto voi päättää anniskelun lopettamisesta ennen kello iltakymmentä ja ravintoloiden sulkemisesta ennen kello yhtätoista vain erittäin painavilla edellytyksillä.

– Perustuslaissa suojattua elinkeinovapautta ja omaisuuden suojaa sekä työntekijöiden oikeutta työhön on poljettu koronakriisin aikana. Oikeuskansleri ei voi katsoa tätä sivusta, todetaan MaRan tiedotteessa.