Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viimeinen Auschwitzin keskitysleirin vapauttajista kuoli

Viimeinen Auschwitzin keskitysleirin vapauttamiseen osallistunut sotilas on kuollut. David Dushman kuoli 98-vuotiaana Berliinissä, kertoi Saksan media.

Puna-armeijassa taistellut Dushman kaatoi T-34-tankillaan Auschwitzin keskitysleirin sähköaidan Puolassa tammikuun lopussa vuonna 1945, jolloin vangit pääsivät vapaaksi.

– Luurangoiksi laihtuneita ihmisiä oli kaikkialla. Heitä hoiperteli ulos parakeista ja he kävivät istumaan ja makaamaan ulos kuolleiden sekaan. Se oli kauheaa. Heitimme heille kaiken purkkiruokamme ja lähdimme jahtaamaan fasisteja, Dushman kertoi vuonna 2015 saksalaislehden haastattelussa.

Sodan jälkeen Dushmanista tuli huippuluokan miekkailija ja myöhemmin Neuvostoliiton naisten miekkailujoukkueen valmentaja. Hän asui viimeiset vuotensa Berliinissä.

Arviolta miljoona natsien tappamista kuudesta miljoonasta juutalaisesta tapettiin Auschwitzin keskitysleirissä, joka pystytettiin miehitettyyn Puolaan vuonna 1940.