Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arctic Challenge -ilmasotaharjoitus käynnistyy jälleen pohjoisessa

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien järjestämä Arctic Challenge -ilmasotaharjoitus (ACE) käynnistyy tänään maiden yhdessä käyttämällä harjoitusalueella pohjoisessa. Isäntämaiden lisäksi mukana on lento-osastoja myös Saksasta, Britanniasta, Yhdysvalloista ja Tanskasta.

Kaksi viikkoa kestävään harjoitukseen osallistuu yhteensä yli 70 lentokonetta, hävittäjien lisäksi muun muassa kuljetus- ja ilmatankkauskoneita sekä Naton Awacs-tutkavalvontakone. Norjasta harjoitukseen osallistuvat ensimmäistä kertaa maan ilmavoimien uudet F-35-hävittäjät.

Arctic Challenge -harjoituksia on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 2013 alkaen. Harjoituksen johtovastuu on tänä vuonna Norjalla. Pohjoismaista myös Tanska on ollut ensimmäistä kertaa mukana ACE-harjoituksen suunnittelussa.

Koronapandemian takia tämän vuoden ACE 21 -harjoituksen osallistujamäärää supistettiin alkuperäisistä suunnitelmista.

Suomessa harjoituksessa on käytössä Rovaniemen tukikohta, josta käsin toimivat muun muassa Lappiin viime viikolla saapuneet Saksan ilmavoimien Luftwaffen kymmenen Eurofighter Typhoon -hävittäjää. Rovaniemeltä toimii myös amerikkalaisia Stratotanker-ilmatankkauskoneita.

Harjoituksen muut käytössä olevat tukikohdat ovat Bodö ja Örlanti Norjassa sekä Luulaja Ruotsissa.

Lentotoimintaa on molemmilla viikoilla maanantaista perjantaihin kello 10–18 Suomen aikaa.