Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimaopetusliitto: Toukokuussa hukkui kymmenen ihmistä – "Suomalaiset ovat erittäin huonoja käyttämään pelastusliivejä"

Toukokuussa hukkui kymmenen ihmistä, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH).

Ennakkotilastoista ei selviä, onko alkoholilla ollut osuutta hukkumisiin. SUH:in tilastojen mukaan vesiliikenteessä hukkuneista kuitenkin noin 80 prosenttia oli alkoholin vaikutuksen alaisena.

– Tilastojen valossa moni näistä on ollut humalassa, kommentoi SUH:in viestintäasiantuntija Niko Nieminen STT:lle.

Hukkumiskuolemista viisi tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi jäihin vajoamisen seurauksena ja neljässä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Hukkuneista kahdeksan oli miehiä ja kahdessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa, kertoo SUH. Ennakkotilastot on kerätty median välityksellä.

Vesiliikenteen hukkumistapauksissa yleisin tilanne on Niemisen mukaan ollut veneen kaatuminen kesken soutelun tai kalastusretken.

Toukokuun hukkumiskuolemista kolme tapahtui Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kolme Pohjois-Suomessa, kaksi Lounais-Suomessa ja kaksi Itä-Suomessa.

Puolet hukkumisista tapahtuu kesällä

Keskimäärin puolet Suomen hukkumistapauksista ajoittuu kesäkuukausiin.

Nieminen kertoo, että viimeisten kymmenen vuoden aikana kesäkuukausina hukkuneiden määrä on pyörinyt 35–50 ihmisen paikkeilla. Viime vuonna kesä-elokuun aikana kuoli 50 ihmistä.

– Kun ihmiset ovat kesälomalla ja liikkuvat enemmän veden äärellä, tapaturmia sattuu enemmän. Suomalaiset ovat myös erittäin huonoja käyttämään pelastusliivejä. Kahdeksan kymmenestä olisi pelastunut, jos olisi käyttänyt oikeaoppisesti pelastusliivejä, Nieminen kertoo.

Alkoholi on Niemisen mukaan merkittävä myötävaikuttaja kesän hukkumiskuolemissa.

– Kesäviikonloppuisin korostuu humala, helle ja huolimattomuus.

Jäihin vajosi harvempi kuin viime vuonna

Tammi-toukokuun aikana Suomessa on hukkunut yhteensä 33 ihmistä, joista 12 jäihin vajoamisen seurauksena. Jäihin vajonneiden määrä vähentyi seitsemällä viime vuodesta. Vastaavana ajanjaksona viime vuonna hukkui yhteensä 40 henkilöä.

Viralliset tiedot vuoden hukkumiskuolemista julkaisee myöhemmin Tilastokeskus.