Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää yrityksille neljättä kustannustukea kevään tappioihin – mukana uusi tukikatto ja sulkemiskorvaus suurille yrityksille

Hallitus esittää yrityksille kustannustuen neljättä hakukierrosta kevään tappioiden korvaamiseksi.

Tuore kustannustukikierros olisi saatavilla maalis–toukokuun tappioiden korvaamiseen. Jos eduskunta hyväksyy lakiesityksen, haku on tarkoitus avata elokuussa. Rahoitusta siihen on varattu 200 miljoonaa euroa.

Uutena elementtinä kustannustukilakiin sisältyy sulkemiskorvaus suurille ja keskisuurille yrityksille. Parhaillaan käynnissä olevan kolmannen hakukierroksen yhteydessä sulkemiskorvaus otettiin käyttöön mikro- ja pienyrityksille, joissa on alle 50 työntekijää.

Korvaus on tarkoitettu esimerkiksi ravintoloille, jotka suljettiin lainsäädännöllä tilapäisesti kevään aikana. Korvaus olisi käytössä myös esimerkiksi kuntosaleille, uimahalleille ja muille suljetuille liikunta- ja urheilutiloille.

Sulkemiskorvauksen haku on tarkoitus avata heinäkuussa. Sitä maksettaisiin 70 prosenttia sulkemisajan tappiosta. Ehtona olisi, että yrityksen liikevaihto laski sulkemiskaudella yli 30 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2019.

EU nostamassa tukikattoa

Sulkemiskorvaukseen on tarkoitus soveltaa EU:n valtiontukiohjelmaa, joka odottaa vielä komission lopullista hyväksyntää. Sen myötä yksittäinen yritys voisi saada valtiolta kaikkia koronatukia enintään 10 miljoonaa euroa.

Uudella tukiohjelmalla voitaisiin korvata yrityksille kiinteitä kattamattomia kustannuksia, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessa. Tämän on ministeriön mukaan tarkoitus helpottaa erityisesti keskisuurten ja suurten yritysten tilannetta. EU:n aiemmin määrittelemä kattoraja on 1,8 miljoonaa euroa.

Kustannustuen ehdot säilyvät esityksessä ennallaan. Kolmannen hakukierroksen tavoin yksittäinen yritys voi saada tukea haussa miljoona euroa.

Lakiesitys oli käsittelyssä valtioneuvoston yleisistunnossa torstaina.

Kustannustuen kolmas hakukierros päättyy juhannusviikolla 23. kesäkuuta. Se on tarkoitettu kattamaan viime talvena marraskuusta helmikuuhun tulleita tappioita.