Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys saa taas valtionavustusta – puolustusministeriö jatkaa kuitenkin yhdistyksen kirjanpidon selvittelyä

Puolustusministeriö on päättänyt jatkaa Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK) myönnetyn valtionavustuksen maksamista. Avustusta ei maksettu viime kuussa, koska yhdistyksen taloudenpidossa oli puolustusministeriön mukaan havaittu puutteita.

Puolustusministeriö sanoo, että asiassa tehtyjen selvitysten perusteella kuluvan vuoden valtionavustuksen käyttö ja siihen liittyvä taloushallinto ovat nyt hallinnassa. Myös toukokuulta pidätetty valtionavustus maksetaan taannehtivasti yhdistykselle.

Ministeriö aikoo kuitenkin jatkaa aiempien vuosien valtionavustuksen käytön selvittämistä. Puolustusministeriön ylijohtajan Teemu Penttilän mukaan kyse on noin kymmenen vuoden ajanjaksosta vuodesta 2011 lähtien.

– Yhdistys tekee toimintaa, johon valtionavustusta on myönnetty, sekä sellaista toimintaa, johon sitä ei ole myönnetty. Pähkinänkuoressa nyt on kyse siitä, että kirjanpidon osalta tarkistetaan, onko nämä kohdennukset oikein tehty, Penttilä kertoo STT:lle.

Penttilä toivoo selvityksen valmistuvan syksyllä.

– Totesimme, että nämä virheet, joita mahdollisesti menneillä vuosilla on, eivät rasita tämän vuoden tilannetta ja voimme hyvin mielin myöntää verorahoja tähän toimintaan, hän sanoo.

MPK sanoo toimineensa aina ohjeiden ja määräysten mukaisesti

MPK sanoo noudattaneensa aina puolustusministeriön ohjeita ja määräyksiä. Yhdistys toimitti asiassa puolustusministeriölle vastineen, jossa sen mukaan useat puolustushallinnossa toimivat henkilöt kertoivat yhdistyksen raportoineen valtionavun käytöstä viranomaisen ohjeiden mukaisesti.

– Olennaiseksi ja periaatteelliseksi kysymykseksi tässä prosessissa nousi, voidaanko jälkikäteen todeta, että aikaisemmin määritelty raportointitapa ei ole riittävä, MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula sanoi tiedotteessa.

MPK:n mukaan laillisuusvalvontaprosessin aikana vuosina 2020 ja 2021 raportointitapaa on muutettu viivyttelemättä sitä mukaa, kun puolustusministeriö on antanut uusia määräyksiä.

– Etenkin nyt laillisuusvalvontatarkastuksen loppuvaiheessa vuoropuhelu asian selvittämiseksi puolustusministeriön kanssa on ollut hedelmällistä. Näkemyksemme on, että MPK on toiminut kunkin aikakauden ohjeistuksen mukaisesti, Hannula sanoi.

MPK järjestää eri puolilla Suomea turvallisuus- ja varautumiskoulutusta sekä sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta sotilaille ja siviileille. Puolustusministeriö myöntää vuosittain valtionavustuksia maanpuolustusjärjestöille, ja MPK on ollut suurin tuen saajista vuodesta 2008 lähtien.

Viime vuodesta lähtien sille on myönnetty valtionavustusta noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Tätä ennen summa oli noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa.