Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sateiden keskeyttämien kevätkylvöjen arvioidaan jatkuvan tällä viikolla

Kevätkylvöjen arvioidaan jatkuvan taas tällä viikolla, kertoo ProAgria. Toukokuun runsaat sateet keskeyttivät hyvässä vauhdissa olleet kylvöt pariksi viikoksi.

ProAgrian kasvutilannekatsauksen mukaan kylvöt ovat erityisesti maan eteläosissa kaksi viikkoa tavanomaisesta aikataulusta myöhässä, Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Kymenlaaksossa paikoin jopa kolme viikkoa myöhässä. Muualla maassa kevätkylvöjen arvioidaan olevan noin viikon jäljessä.

Lisäksi on tiloja, jotka eivät ole vielä pystyneet aloittamaan kylvöjä. Myös uusintakylvöjä joudutaan tekemään muun muassa sateista johtuvan pellon pinnan kuorettumisen takia.

Kevätviljojen ja öljykasvien kylvöt saadaan arvion mukaan päätökseen useimmilla alueilla kesäkuun puoliväliin mennessä.

Normaalisti tähän aikaan pellossa kasvaisivat jo kaikki kevätviljat. Sadejakso onkin ajanut viljelijät tekemään merkittäviä muutoksia kylvösuunnitelmiin, ProAgria kertoo.

Sen sijaan nurmet, syysviljat ja -öljykasvit sekä kumina ovat hyötyneet sateista, ja niiden kasvun ennustetaan olevan hyvää tai jopa erinomaista.

Tämän viikon säät ratkaisevat paljon

Kevätkylvöjen sato korjattaisiin tavallisesti elo–syyskuussa. Kylvöjen viivästyminen tai estyminen on kuitenkin vaikuttanut muun muassa viljan valintaan.

ProAgrian mukaan esimerkiksi kevätvehnää on vaihdettu ohraksi, härkäpavun kylvöstä luovuttu tai rapsi vaihdettu rypsiksi. Lisäksi myöhäiset lajit ovat vaihtuneet aikaisiin lajikkeisiin, rehuviljoihin ja mahdollisuuksien mukaan rypsiin. Kevätrypsi kylvetään myös normaalissa tilanteessa touko–kesäkuun vaihteessa, ja se kehittyy nopeasti.

Tämän viikon säät ratkaisevat paljon, esimerkiksi kuinka paljon saadaan kylvettyä kohtalaisen aikaista kauraa, ProAgria kertoo. Jos edessä on pidempi poutajakso, monella alueella kylvämättömän peltoalan arvioidaan jäävän viiteen prosenttiin.

Osalla alueista katseet on käännetty jo tulevaan kauteen, ja syysviljojen ja -öljykasvien viljelyalojen arvioidaan kasvavan. Kaikille tiloille niiden viljely ei kuitenkaan ole sopivin ratkaisu, ProAgria kertoo.

Mansikoita voi saada jo viikonlopun juhliin

Mansikan kukinta avomaalla on meneillään suuressa osassa maata.

Toukokuun lämpimän jakson ansiosta Itä-Suomessa harsolla suojatuissa mansikkakasvustoissa on muodostumassa ensimmäiset raakileet.

Tulevan viikonlopun kevätjuhliin mansikat poimitaan jo Etelä-Suomen tunneleista. Avomaan varhaismansikan satokauden arvioidaan alkavan juhannuksen tienoilla useimmilla alueilla.

Rankat sateet eivät ole suuremmin vaikuttaneet monivuotisten kasvien kasvuun. Sen sijaan pölyttäjien aktiivisuus on ollut alhainen kylmän ja sateisen sään takia, mikä voi vaikuttaa marjojen ja hedelmien satoon.