Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Youtube tarjosi suomenkielistä koronarokotetietoa etsivälle uskontoa ja salaliittoteorioita

Jos etsii videopalvelu Youtubesta suomenkielistä tietoa koronarokotteesta, törmää todennäköisimmin uskonnollisesti värittyneeseen tai valheelliseen tietoon. Näin kertoo Ylen selvitys, jossa kartoitettiin, millaisia videoita käyttäjälle tarjotaan, kun hän käyttää Youtubessa hakusanaa "koronarokote".

Selvitystä varten on Youtubessa käyty läpi lähes 500 kanavaa ja yli 8 000 videota. Sen tulos on ristiriidassa Youtuben antamien lupausten kanssa. Googlen omistama videopalvelu on luvannut parantaa tutkijoiden ja viranomaisten koronapandemiaa koskevien videoiden näkyvyyttä ja estää valheellisten tietojen levittäminen alustallaan.

Selvityksen mukaan englanninkielisellä, koronarokotetta tarkoittavalla haulla "covid vaccine" Youtube tarjosi käyttäjälle ensisijaisesti journalistisen median ja viranomaisten tuottamia videoita. Rokotevastaisia videoita ei päällimmäisissä hakutuloksissa ollut lainkaan.

Ylen jutussa arvioidaan eron johtuvan pääasiassa siitä, että Youtuben omavalvonta ei toimi pienillä kielialueilla.

– Minusta tulokset kertovat siitä, että Youtube ei ole toimintaansa tekemissään korjauksissa keskittynyt koko maailmaan vaan vain sinne, mistä se saa eniten poliittista painetta, sanoo Ylen haastattelema informaatiotieteen apulaisprofessori Ben Horne.

Googlen edustaja myöntää Ylelle, että Youtube on tehnyt Suomea koskevan virheen. Ylen selvityksen tulokset saatuaan Youtube muutti hakujärjestelmäänsä niin, viranomais- ja tutkimussisältö nousee nyt kärkeen myös suomenkielisissä koronarokotehauissa.