Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin ylisti läheisiä suhteita Valko-Venäjään tavatessaan Lukashenkan – EU-komission puheenjohtajan von der Leyenin mukaan Lukashenkan on "aika vaihtaa kurssia"

Presidentti Vladimir Putin ylisti Venäjän entistä läheisempiä suhteita Valko-Venäjään isännöidessään Aljaksandr Lukashenkan vierailua Sotshissa perjantaina.

Valko-Venäjän johtaja Lukashenka puolestaan valitteli, että länsi pyrkii synnyttämään rauhattomuutta Valko-Venäjällä. Hänen mukaansa tavoitteena on keinuttaa venettä niin, että saavutetaan viime elokuun levottomuuksien taso. Lukashenka viittasi protesteihin, jotka puhkesivat tuolloin kiisteltyjen presidentinvaalien jälkeen.

– On selvää, mitä nämä läntiset ystävät haluavat meiltä.

Saapuessaan neuvotteluihin Lukashenka sanoi haluavansa näyttää Putinille "joitakin asiakirjoja", jotka liittyvät Ryanairin koneen tapaukseen. Samalla hän kiitti Putinia tämän tuesta lännen kanssa syntyneen pattitilanteen aikana.

Valko-Venäjä määräsi sunnuntaina Ryanairin lennon Ateenasta Vilnaan laskeutumaan Minskiin.

EU:lla kaksijakoinen viesti

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ilmaissut Valko-Venäjää johtavalle Lukashenkalle, että tämän on aika "vaihtaa kurssia".

Von der Leyenin mukaan EU:n viesti on kaksijakoinen: EU haluaa sekä tukea Valko-Venäjän kansaa että varoittaa Lukashenkaa. Puheenjohtajan mukaan mikään määrä sortoa, julmuutta tai pakottamista ei tuo legitimiteettiä Lukashenkan hallinnolle.

– Tähän asti te olette räikeästi sivuuttaneet Valko-Venäjän kansan mahdollisuuden tehdä demokraattisia valintoja. On aika vaihtaa kurssia, von der Leyen sanoi.

EU-komission tiedottajan mukaan von der Leyen on ilmaissut Valko-Venäjän oppositiojohtajalle Svjatlana Tsihanouskajalle ja muille opposition edustajille kunnioituksensa ja ihailunsa valkovenäläisten ihmisten rohkeudesta ja vahvuudesta.

Von der Leyen myös viestitti EU:n olevan valmis olemaan kaikin mahdollisin keinoin mukana Valko-Venäjän rauhanomaisessa demokraattisessa siirtymävaiheessa. Lisäksi von der Leyen kertoi EU:n suunnitelmaluonnoksesta, jossa luvataan tukea demokraattista Valko-Venäjää taloudellisesti jopa kolmella miljardilla eurolla.

Investointipaketti on sekoitus avustuksia ja lainoja, jotka on tarkoitettu helpottamaan "tulevaa demokraattista Valko-Venäjää vakauttamaan taloutensa, uudistamaan instituutionsa demokraattisemmaksi sekä tukemaan talousuudistuksia, jotka lisäävät maan palautumiskykyä, kasvumahdollisuuksia ja työpaikkojen luomista".

– EU käynnistää suunnitelman, kunhan Valko-Venäjällä alkaa demokraattinen siirtymävaihe, sanoi EU-komission tiedottaja Ana Pisonero.