Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa joka ilmansuunnassa – eniten hinnat nousivat Espoossa, jossa neliömetristä joutuu maksamaan jo 3 800 euroa

Suomen kaikilla suuralueilla vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Hinnat nousivat koko maassa niin maaliskuuhun (2,2 prosenttia) kuin edellisen vuoden huhtikuuhun (4,9 prosenttia) verrattuna.

Suurinta hintojen nousu oli Etelä-Suomessa, jossa hinnat nousivat 5,4 prosenttia vuoden aikana. Pääkaupunkiseudulla varsinkin rivitaloasuntojen hinnat nousivat peräti 7,6 prosentilla edellisen vuoden huhtikuuhun verrattuna. Eniten hinnat nousivat Espoossa, jossa rivitalo- tai kerrostaloasunnosta joutuu pulittamaan keskimäärin noin 3 800 euroa neliömetriltä. Esimerkiksi Oulussa yhden neliömetrin voi lunastaa noin 1 800–2 100 eurolla.

Kiinteistövälitysyhtiö Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala kirjoittaa markkinakommentissaan, että pääkaupunkiseudun rivitalojen hintojennousu kertoo kovasta kilpailusta, niukasta tarjonnasta ja ihmisten kaipuusta lisäneliöille asumisessaan.

– Kerrostalojen osalta moni ostaja on pääkaupunkiseudulla kääntänyt katseensa myös uudistuotannon puolelle, joiden kauppamäärät kasvoivat isoimmista kaupungeista eniten alkuvuonna Helsingissä ja Espoossa verrattuna kahden vuoden takaiseen kiinteistönvälittäjien ja rakennusliikkeiden tekemissä kaupoissa, hän kertoo.

Idässäkin hintojen lasku on taittunut

Myös pitkään hintojen laskua kokeneessa Itä-Suomessa hinnat nousivat 3,4 prosenttia, mutta siellä noususta osa selittyy toipumisella koronakriisin aiheuttamasta hintapudotuksesta viime vuoden keväänä.

– Itä-Suomessa on nähty hintojen laskun taittuminen vanhojen osakeasuntojen osalta viime kuukausien aikana: esimerkiksi Kuopiossa ja Joensuussa kaupankäynti on piristynyt merkittävästi alkuvuoden aikana, Korkala kirjoittaa.

Pohjois-Suomessa hinnat nousivat 4,6 prosenttia vuoden aikana ja Länsi-Suomessa 3 prosenttia.

– Vanhojen kerrostaloasuntojen osalta nostaisin esille myös Oulun ja Tampereen, joissa neliöhinnat ovat nousseet voimakkaasti viimeisen 12 kuukauden aikana, Korkala kertoo.

Viime vuoden huhti–toukokuussa asuntokauppa notkahti koko maassa, ja tämän vuoden huhtikuussa tehtiin liki tuplaten enemmän asuntokauppoja kuin vuosi sitten. Tämän vuoden maaliskuuhun verrattuna asuntokauppa kuitenkin viilentyi 7 prosenttia.