Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohun keskellä oleva Valko-Venäjän Lukashenka tapaa Venäjän Putinin Sotshissa

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat tänään Venäjän Sotshissa.

Tapaaminen pidetään Valko-Venäjän ollessa laajan kansainvälisen paheksunnan kohteena. Valko-Venäjä määräsi sunnuntaina Ryanairin lennon Ateenasta Vilnaan laskeutumaan Minskiin vedoten pommiuhkaan, vaikka todellinen motiivi näyttää olleen lennolla matkustaneen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin kiinni ottaminen. EU on tapauksen vuoksi kehottanut EU-maiden lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa ja kaavailee pakotteita Valko-Venäjää kohtaan.

Venäjän hallinto on puolustanut liittolaistaan Lukashenkaa. Kremlin mukaan ei ole syytä epäillä, etteikö Lukashenka puhuisi totta Ryanairin lentoon liittyen.

Kreml kertoi etukäteen, että Putinin ja Lukashenkan on tarkoitus keskustella muun muassa maiden kahdenvälisten suhteiden kehittämisestä, integraation lisäämisestä maiden välillä sekä yhteisistä hankkeista kaupan ja energian saralla.

Venäjällä ja Valko-Venäjällä on laaja valtioliitto, joka kytkee yhteen niiden taloutta ja asevoimia. Putin on halunnut vielä tiukempaa yhteyttä, mutta Lukashenka on vastustanut sitä. Valko-Venäjän entisestään huonontuneet suhteet EU:hun voivat joidenkin arvioiden mukaan vaikuttaa Lukashenkan hallinnon ja Venäjän dynamiikkaan.