Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa todettu 98 uutta tartuntaa, Kanta-Hämeen keskussairaalan toiminta ajetaan alas virustilanteen vuoksi

Suomessa on tänään todettu 98 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2 625 tartuntaa, mikä on 268 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan epidemian aikana on todettu Suomessa 92 062 tartuntaa. Tartunnat eivät ole samalla tapaa laskussa kuin aiemmin, sanoi tiedotustilaisuudessa THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Suomen epidemiatilanne on kaksijakoinen. Sosiaalisten kontaktien lisääntyminen ja herkemmin tartuttavat muuntovirukset lisäävät tartuntariskiä, mutta samanaikaisesti rokotusten lisääntyminen ja viruksen kausivaihtelu parantavat tilannetta. Myös sairaanhoidon tarve on laskussa.

Viime päivinä paljon uutisotsikoissa ollutta Intian virusmuunnosta on tavattu Suomessa ainakin 67 tapausta. Muuntoviruksista Suomessa on eniten tavattu brittivarianttia.

– Tiedämme Intian variantista sen, että se leviää herkemmin kuin brittivariantti. Meidän tällä hetkellä käytössä olevat tartuntatorjuntatoimet näyttävät purevan myös Intian varianttiin, Helve sanoo.

Kanta-Hämeen keskussairaalan tartuntaketjussa jo yli 90 tapausta

Kanta-Hämeen keskussairaalan toimintaa ajetaan laajamittaisesti alas koronavirustilanteen vuoksi, kertoi kuntayhtymän johtajaylilääkäri Sally Leskinen mediainfossa torstaina.

Osasto- ja päivystystoiminnan turvaamiseksi kaikki kiireetön toiminta psykiatriaa lukuun ottamatta ajetaan laajasti alas kahden viikon ajaksi.

Sairaalatyöntekijöillä oli viime viikon loppuun mennessä todettu vajaat kolmekymmentä koronatartuntaa. Altistuneita on Leskisen mukaan henkilökunnassa kymmeniä.

Kanta-Hämeen sairaalaepidemioiden aiheuttajaksi on varmistunut koronaviruksen intialainen muunnos, jonka tartuttavuus on muita variantteja korkeampi.

Sairaalaepidemioihin liittyvässä tartuntaketjussa on todettu yli 90 koronatapausta. Tartunnan saaneista 11 on kuollut. Kuolleiden keski-ikä on 84 vuotta.

– Ilman rokotteita tilanne olisi ollut katastrofaalinen, ja meillä olisi kuolonuhreja huomattavasti enemmän, Leskinen sanoi.

Ensimmäinen rokoteannos ei vielä riitä riskiryhmille

Sairaalassa tehostetaan suojatoimia epidemioiden vuoksi. Esimerkiksi koronapotilaiden hoidossa lyhyissäkin hoitotoimenpiteissä otetaan kirurgisten maskien sijaan käyttöön tehokkaammat FFP2- tai FFP3-suojaimet.

Maakunnan yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille suositellaan etäopetukseen siirtymistä viimeisen kouluviikon ajaksi.

Leskinen korosti infossa, että ensimmäinen rokoteannos ei estä koronatartunnan saamista tai sen levittämistä.

– Nyt tiedämme, että ensimmäinen rokote ei ole riittävä suoja riskiryhmille. Vasta toinen rokote on sellainen, jolloin voidaan lähteä laajasti vapauttamaan toimintaa, Leskinen sanoi.

Toisenkin rokotteen jälkeen henkilökunnassa on todettu positiivisia koronanäytteitä sekä jatkotartuntoja, Leskinen kertoi.

Hoitolaitoksia ohjeistettu käyttämään tehokkaampia hengityssuojaimia

THL:n Helven mukaan hoivalaitoksia on eilisestä saakka ohjeistettu käyttämään FFP2- ja FFP3-tason maskeja.

– Se ei kuitenkaan sinänsä liity Intian virusmuunnokseen vaan epidemian kuvaan, joka meillä on, hän sanoi.

Rokotteen osalta näyttää siltä, että Intian variantti pystyy kiertämään ensimmäisen annoksen antaman suojan, mutta ei enää toista.

Tilaisuudessa kysyttiin myös, miksi rajoituksia on päätetty purkaa, vaikka Intian muunnoksen leviäminen herättää huolta.

– Rajoitusten purkaminen riippuu alueiden epidemiatilanteesta -- tiukat rajoitukset eivät riipu pelkästään varianteista. Niitä kyllä seurataan, mutta pitää katsoa myös kokonaisuutta, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola.

Puolet rokotteiden kohderyhmästä on nyt rokotettu

THL kertoi myös, että koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 2,4 miljoonaa eli 42,6 prosenttia suomalaisista.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 7,8 prosenttia, mikä tarkoittaa lähes 434 000:tta ihmistä.

THL kertoi aiemmin tänään, että rokotusten kohdeväestöstä eli 16 vuotta täyttäneistä noin puolet on nyt saanut ensimmäisen rokotteen. Toisen rokotteen saaneita on 8,8 prosenttia.

--

Juttua korjattu 15:21: Korjattu Otto Helven ensimmäinen sitaatti. Helve sanoi, että rajoitustoimet näyttävät purevan myös intialaiseen varianttiin, eivät brittivarianttiin toisin kuin jutussa luki.