Tiesitkö tämän? Vaalivirkailija voi pyytää äänestäjää poistamaan kasvomaskin – äänestykseen saa ottaa kotoaan mukaan tutun esineen

Henkilöllisyyden todistaminen äänestyspaikalla voi edellyttää kasvomaskin poistamista hetkeksi. Katja Juurikko
Tommi Salo

Tommi Salo

Kuntavaalien äänestyksen käynnistyttyä on hyvä muistuttaa muutamasta äänestyspaikan toimintatavasta.

Äänestäjän on esitettävä äänestyspaikalla vaalivirkailijalle selvitys henkilöllisyydestään.

Henkilöllisyyden voi todistaa kuvallisella asiakirjalla, esimerkiksi ajokortilla tai poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla. Selvitykseksi kelpaa myös niin sanottu pahvinen ajokortti, jos vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän siinä olevasta kuvasta. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä.

Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten.

Vaalivirkailija voi myös pyytää äänestäjää poistamaan hetkeksi kasvomaskin henkilöllisyyden toteamiseksi.

Vaalit.fi-sivustolta löytyy äänestäjille ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana. Äänestämisessä muistutetaan kasvomaskin ja käsidesin käytöstä, kuten myös kahden metrin turvavälin säilyttämisestä.

Äänestäjä voi halutessaan ottaa oman kynän mukaan äänestyspaikalle.

Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä äänestyksen mahdollistamiseksi. Äänestäjät voivat kysyä neuvoa erityisjärjestelyistä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka