Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekkoliiton Fasel hermostui Latvian MM-isännille Valko-Venäjän lipun vaihtamisesta

Latvian pääkaupungin Riian keskustasta poistettiin tiistaina kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n ja kaupungissa pelattavan maailmanmestaruusturnauksen lippuja. Näin sen jälkeen, kun Riian pormestari Martins Stakis kiletäytyi vaihtamasta Valko-Venäjän virallista lippua takaisin maan oppostion tunnuksenaan pitämän puna-valkolipun tilalle.

Stakis ja Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics vaihtoivat lippuja toisiksi maanantaina. Toimeen ryhdyttiin sen jälkeen kun Valko-Venäjä oli pakottanut Ryanairin lennon Minskiin ja pidättänyt oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin. Teko tuomittiin laajasti valtion tekemäksi kaappaukseksi.

IIHF:n johtaja Rene Fasel vaati kirjeessään Stakisille jääkiekkoliiton ja MM-kisojen lippujen poistamista Riiassa paikoista, joissa Valko-Venäjän liput eivät vaihdu entisiksi. Uutistoimisto Tassin mukaan Fasel oli myös vakuuttanut, että MM-areenalla Valko-Venäjän lippuja ei vaihdeta. Hän perusteli IIHF:n olevan "epäpoliittinen urheilujärjestö".

Valko-Venäjän liput vaihtuivat toisiksi Riiassa esimerkiksi Valko-Venäjän joukkueen käyttämän hotellin edustalla, mistä Valko-Venäjän jääkiekkoliitto oli valittanut IIHF:lle ja turnauksen järjestäjille.

"Urheilua ja politiikkaa ei voi erottaa"

Lippujen vaihtaminen johti siihen, että Valko-Venäjä ja Latvia ilmoittivat karkottavansa kaikki toistensa diplomaatit asemamaistaan myöhään maanantai-iltana.

Pormestari Stakisin mukaan on mahdotonta unohtaa, että parin sadan kilometrin päässä Riian jääkiekkokaukalosta Valko-Venäjän hallinto kiduttaa ja surmaa kansalaisiaan. Hänen mukaansa urheilua ei pitäisi sekoittaa politiikkaan, mutta valitettavasti sitä on ollut jo jonkin aikaa mahdotonta välttää.

– Maailmanluokan urheilijoita on pidätetty, vainottu ja ajettu maanpakoon Valko-Venäjältä, samalla kun kansainväliset urheilujohtajat ovat pysyneet vaiti, Stakis kirjoitti.

Tämän vuoden jääkiekon MM-kisat piti alun perin järjestää Riian lisäksi myös Valko-Venäjän Minskissä. IIHF perui kuitenkin kisaisännyyden Valko-Venäjän osalta alkuvuodesta, ja lopulta koko turnaus siirtyi Latviaan.