Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset joukot kotiutetaan Afganistanista lähiviikkoina

Suomalaiset joukot kotiutetaan Afganistanista lähiviikkoina, kertoo Puolustusvoimat.

Ensimmäinen osa henkilöstöstä palaa kotimaahan tänään ja viimeiset kesäkuun toisen viikon aikana.

Sotilasliitto Nato päätti huhtikuussa lopettaa sotilaallisen kriisinhallintaoperaationsa Afganistanissa, minkä vuoksi myös suomalaisten toiminta Afganistanista päätetään. Yhdysvaltojen odotetaan vetäytyvän Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä.

Suomi on osallistunut operaatioon Afganistanissa vuodesta 2002 alkaen. Operaatiot, joihin suomalaiset ovat osallistuneet, ovat kehittäneet Afganistanin turvallisuusviranomaisten osaamista ja kykyä kaikilla organisaation tasoilla, kertoo Puolustusvoimat.

Vuonna 2015 käynnistyneen ja nyt päättyvän Resolute Support Mission -operaation aikana on kehitetty etenkin Afganistanin keskushallinnon toimintaa osana Afganistanin rauhanprosessia ja yhteiskunnan jälleenrakentamista. Operaation tehtäviin ei kuulunut taistelutoimintaan osallistuminen.

Operaation tehtävänä on ollut tukea Afganistanin hallitusta pyrkimyksissä saavuttaa ja ylläpitää turvallinen toimintaympäristö maan jälleenrakentamiseksi ja demokraattisten rakenteiden vahvistamiseksi. Operaation tuki kohdentui ministeriöihin, hallintoon ja korkean tason turvallisuusviranomaisiin.

Suomen tappiot Afganistanissa ovat yhteensä kaksi kuollutta ja 15 loukkaantunutta. Vuodesta 2015 alkaen tappioita ei ole tullut.