Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viimeisetkin Yhdysvaltain kongressitaloa turvanneet kansalliskaartilaiset ovat poistuneet – vartiointi kesti lähes viisi kuukautta

Yhdysvalloissa kansalliskaarti ehti vartioida maan kongressitaloa lähes viiden kuukauden ajan äärioikeistouhkien vuoksi, mutta maanantaihin mennessä viimeisetkin kansalliskaartilaiset olivat poistuneet paikalta.

Enimmillään kongressitaloa oli ollut turvaamassa lähes 26 000 kansalliskaartin jäsentä. Viikonlopun aikana viimeisetkin reilut 2 100 kansalliskaartilaista jättivät vartiopaikkansa, kun vartiointitehtävä tuli muodollisesti päätökseensä.

Kansalliskaarti kutsuttiin vartioimaan kongressitaloa tuolloisen presidentin Donald Trumpin kannattajien hyökättyä kongressitaloon tammikuun kuudentena. Väkijoukot rynnivät rakennukseen, kun edustajainhuone ja senaatti olivat kokoontuneet vahvistamaan Joe Bidenin vaalivoittoa. Viisi ihmistä kuoli mellakoinnin seurauksena. Monet ovat kuvailleet loppiaisen tapahtumia vallankaappausyritykseksi.

Pelkoja uudesta hyökkäyksestä oli myös Bidenin virkaanastujaisten alla, ja kansalliskaartin joukot jäivät pääkaupunkiin vielä kuukausiksi virkaanastujaisten jälkeenkin.

Kongressitalon aluetta vartioitiin päivin ja öin, ja alueen ympärille pystytettiin suuri aita.

Pelosi: "Demokratian puolustajia"

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kiitti kansalliskaartia ja kutsui heitä tiedotteessa "amerikkalaisiksi sankareiksi ja demokratian puolustajiksi". Pelosi kuvaili tammikuun kuudennen päivän olleen yksi Yhdysvaltain historian tuskallisimmista ja kauhistuttavimmista päivistä.

Loppiaisen jälkeen on pidätetty tai asetettu syytteeseen yli 400 ihmistä, jotka osallistuivat kongressitalon hyökkäykseen. Kymmenillä heistä on ollut kytköksiä aseistautuneisiin ryhmittymiin.

Trumpin on tulkittu yllyttäneen kannattajiaan. Tapahtumien jälkeen edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta. Ex-presidentti kuitenkin vapautettiin odotetusti syytteestä maan senaatissa, joka käsitteli Trumpin virkasyytettä vasta hänen kautensa päättymisen jälkeen.

Trump on sittemmin vähätellyt koko tapausta ja väittänyt, ettei hyökkääjistä ollut mitään uhkaa päättäjille.