Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden: Valko-Venäjän toimet ovat häpeällinen hyökkäys toisinajattelua ja lehdistönvapautta vastaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden toivotti tervetulleeksi EU:n aikeet asettaa pakotteita Valko-Venäjälle ja kertoi oman tiiminsä selvittävän niin ikään sopivia vaihtoehtoja.

Biden kritisoi lausunnossaan sitä, miten Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Ryanairin lennon laskeutumaan Minskiin ja otti kiinni lennolla olleen oppositioaktivistin ja toimittaja Raman Pratasevitshin. Samassa yhteydessä otettiin kiinni myös Pratasevitshin naisystävä Sofija Sapega.

Bidenin mukaan itse tapaus ja video, jolla Pratasevitsh näyttää esiintyvän pakotettuna, ovat häpeällisiä hyökkäyksiä poliittista toisinajattelua ja lehdistönvapautta vastaan.

Valko-Venäjä on julkaissut tv-kanavillaan videon, jossa piestyn oloinen Pratasevitsh muun muassa tunnustaa syyllisyytensä luvattomien mielenosoitusten organisointiin.

Bidenin mukaan Yhdysvallat vaatii monien muiden maailman maiden tavoin 26-vuotiaan Pratasevitshin sekä satojen muiden Aljaksandr Lukashenkan hallinnon kiinni ottamien poliittisten vankien vapauttamista.

Yhdysvaltain edustaja keskusteli Tsihanouskajan kanssa

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan on keskustellut tuoreeltaan valkovenäläisen oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan kanssa. Yhdysvallat on halunnut osoittaa tukensa valkovenäläisten vaatimuksille demokratian sekä ihmis- ja perusoikeuksien toteutumiseksi.

Valko-Venäjää johtava Lukashenka julistautui viime vuonna presidentinvaalien voittajaksi vilpillisesti, ja maan viranomaiset ovat tukahduttaneet väkivalloin kuukausia jatkuneita mielenosoituksia.

Tämän seurauksena EU on jo asettanut useita kertoja pakotteita Valko-Venäjälle. Pakotteet ovat sisältäneet varojen jäädytyksiä ja matkustuskieltoja. Niiden piirissä on myös Lukashenka.

EU-huippukokouksessa Brysselissä jäsenmaiden johtajat sopivat muun muassa, että EU asettaa uusia pakotteita Valko-Venäjälle ja kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiöitä käyttämästä EU:n ilmatilaa ja laskeutumasta EU-kentille. Kielto on osa vastausta, jolla EU reagoi Valko-Venäjän sunnuntaisiin toimiin. Lisäksi johtajat muun muassa kehottivat EU-maissa toimivia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Tänään tapaus on puolestaan määrä ottaa käsittelyyn sotilasliitto Naton jäsenmaiden suurlähettiläiden kokouksessa. Minskiin pakotettu Ryanairin lento lähti Kreikasta ja oli matkalla Liettuaan. Lennolla käytetty kone oli rekisteröity Puolaan. Kaikki kolme maata ovat Naton jäseniä.