Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapahtumarajoitusten purkamisen suunnitelma otetaan alalla vastaan varovaisen optimistisesti – "Uskon ja toivon, että alaan luotettaisiin"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kuvailemat tapahtuma-alan koronarajoitusten purkamiset otetaan urheilujärjestöissä vastaan varovaisen optimistisesti. Kiuru kertoi Ylelle perjantaina, että esityksiä tapahtumarajoitusten purkamisesta on valmiina ja niitä on lähdössä lausuntokierrokselle ja tulossa päätettäväksi ensi viikolla.

Esitysten mukaan suurin osa tapahtumien nykyisistä rajoituksista poistuisi. Kesäkuusta eteenpäin suuria yleisötapahtumia voitaisiin järjestää tietyin reunaehdoin jopa koronaviruksen leviämisalueilla, kuten pääkaupunkiseudulla, ainakin ulkotiloissa.

Leviämisalueilla sääntönä olisi, että joukkotapahtumia voidaan järjestää ainakin ulkoilmassa, jos väkijoukot voidaan jakaa enimmillään 50 hengen lohkoihin.

Saarikko: Olen hyvilläni, jos Kiuru on nyt valmis tätä ajatusta kannattamaan

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi STT:lle lauantaina olevansa ilahtunut siitä, että Kiuru näyttää kääntyneen kannattamaan näkemyksiä, joita opetus- ja kulttuuriministeriössä on ajettu jo pidempään.

– Se on meidän ministeriömme esitys ollut jo kauan sitten, ja se oli myös malli, jolla viime kesänä toimittiin. Olen hyvilläni, jos ministeri Kiuru on nyt valmis tätä ajatusta kannattamaan.

Katsomoiden lohkoajattelun ohella Saarikon ministeriössä on hänen mukaansa ajettu turvavälien määritelmien muuttamista järjestäjille helpommiksi tautitilanteen parantuessa.

– Se on ollut tapahtumajärjestäjien kannalta kohtuuton sääntely tautitilanteen parantuessa. Olen hyvilläni, jos ministeri Kiuru on valmis tämäntyyppisiä ajatuksia kannattamaan. Ne ovat niitä, joita arvioimme tapahtuma-alan juuri nyt tarvitsevan, Saarikko kertoo.

Ministeri kertoo ymmärtävänsä tapahtumajärjestäjien turhautumisen.

– Tapahtumat eivät synny yhdessä yössä, ja nyt ollaan kesän kynnyksellä. Ymmärrän hyvin tämän turhautumisen sekä epäreiluuden kokemukseen alojen välillä että päätösten kestämiseen. Itse teen kaikkeni, että ne saadaan aikaiseksi mahdollisimman nopeasti.

"Toivottavasti mennään nopeasti eteenpäin"

Tapahtuma-alalla uutisiin suhtaudutaan varovaisen optimistisesti, mutta päätösten aikataulu herättää huolta. Ongelmana alalla on pidetty epäjohdonmukaisuutta.

– Hieman ristiriitaisia tilanteita ollut, että isolla stadionilla voi olla maksimissaan kuusi ihmistä katsomassa ja vieressä olevilla paikoilla voi olla lähestulkoon rajoittamatta ihmisiä viettämässä aikaa, toteaa STT:lle Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

– Jos tällaiset ristiriitaisuudet poistuvat, toivottavasti mennään valtavan nopeasti sitten eteenpäin, ettei jäädä tällaiseen pohdiskelu- ja selvityskierteeseen, jossa viikkotolkulla katsellaan ja ihmetellään ja odotellaan, hän lisää.

Nopeaa toimintaa päätöksissä toivoo myös jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela, jonka mielestä tapahtuma-alan järjestäjät ovat jo toiminnallaan osoittaneet, että tapahtumia pystytään järjestämään turvallisesti myös ilman tiukkoja valtion asettamia rajoitteita.

– Tapahtuma-ala on näyttänyt toimintakykynsä ja vastuullisuutensa mitä tulee terveysturvallisuusasioihin. Uskon ja toivon, että alaan luotettaisiin, oli kyse sitten kulttuurista tai urheilusta, ja että mahdollisimman nopeasti rajoituksia purettaisiin, Nummela sanoo.

"En tiedä, löytyykö turvallisempaa ulkoilutapaa"

Nummelan mukaan asiassa pitää kuitenkin ennen kaikkea noudattaa terveysasiantuntijoiden neuvoja, eikä hän osoitakaan syyttävää sormea kenenkään suuntaan.

– Varmasti kaikki ovat tässä asiassa tehneet parhaansa niin tapahtuma-alalla kuin avienkin (aluehallintovirastot) puolella. Tilanne on ollut kaikin puolin haasteellinen ennakoitavuuden ja suunnittelun kannalta. Hallitus varmasti osaa oikeat ratkaisut tehdä ilman, että lähdetään neuvomaan.

Urheilutapahtumien järjestäjät ovat osoittaneet pystyvänsä hoitamaan pelit terveyden kannalta turvallisesti myös ilman rajoituksia, kertoo Veikkausliigan Timo Marjamaa.

– Veikkauspeleissä henkilökunta on paikalla vahtimassa ja kaikki (katsojat) tiedetään jäljitystä varten, en tiedä löytyykö turvallisempaa ulkoilutapaa tällä hetkellä mistään. Olisi hyvä, jos luotettaisiin tapahtumanjärjestäjän kykyyn pitää omat tapahtumansa täysin turvallisina, Marjamaa sanoo.

Kulttuurialalla eletään epävarmuuden tilassa

Tapahtuma-alan rajoitusten purkaminen tulee nyt jo liian myöhässä, kertoo Muusikkojen liiton freelancereiden luottamushenkilö Juho Viljanen STT:lle. Kulttuuritapahtumille ratkaisevia ovat erityisesti sisätilojen rajoitukset ja ohjeistukset.

– Tässä olisi kuitenkin ollut vuosi aikaa Kiurulla ja kumppaneilla jollain tavalla yhdenmukaistaa ja tasapuolistaa lainsäädäntöä. Päätökset ovat nyt jo myöhässä. Nyt on vielä jotain produktioita pelastettavissa. Tähän mennessä kohtelu ei ole ollut missään tapauksessa tasapuolista. Ala on osoittanut valmiudet siihen, että pystytään järjestämään turvallisesti tapahtumia ja tilaisuuksia, Viljanen sanoo.

Päätoimisena muusikkona työskentelevän Viljasen kalenteri on täynnä kysymysmerkkejä, sillä alalla kaikki odottavat sitä, mikä on jatkossa sallittua.

– Syksyn tuotantojen suunnittelu on täysin auki. Sinfoniaorkesterit ja suuret teatterit ovat odottavalla kannalla, siellä on ihmisiä valmiina tulemaan töihin. Mutta jos rajoitukset ovat turhan tiukkoja, kuten olen kuullut huhua kahden metrin turvavälistä sisätiloissa, tulee yleisökapasiteetti jäämään johon 15–20 prosenttiin. Silloin esitystoiminta ei ole esimerkiksi teatteriproduktiossa kannattavaa.