Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook puolusti ärhäkkäästi yhtiönsä sovelluskauppaa

Applen toimitusjohtaja Tim Cook puolusti yhtiönsä huipputuottavaa sovelluskauppa App Storea perjantaina, kun hän todisti oikeuskiistassa, jonka peliyhtiö Epic Games oli nostanut teknologiajättiä vastaan. Cook sanoi oikeudessa, että koko kauppa muuttuisi "myrkylliseksi sotkuksi", jos Apple joutuisi päästämään kauppaan ulkopuolisten kehittämiä sovelluksia tarkistamatta niitä etukäteen.

Cook oli viimeinen todistaja, jota jutussa kuultiin. Kiistan alkuperä on Epic Gamesin suosittu taistelupeli Fortnite, jonka Apple heivasi ulos App Storesta, kun Epic tarjosi Applen laitteita käyttäville pelaajille mahdollisuuden tehdä mikromaksuja App Storen ja sen maksujärjestelmän ohi.

Apple katsoo, ettei tällaisia kiertopolkuja saa syntyä. Ennakkotarkistuksella Apple suojaa laitteiden käyttäjiä haittaohjelmilta ja ongelmallisilta sovelluksilta.

– Me emme enää voisi luvata käyttäjille yksityisyyttä ja turvallisuutta, Cook sanoi oikeudessa.

Epic Games katsoo, että Apple käyttää väärin valta-asemaansa ja toimii kuin monopoli. Apple ottaa useimmista App Store -ostoksista 30 prosentin siivun, joskin se on joissakin tapauksissa laskettu 15 prosenttiin. Peliyhtiö vaatii, että Applen pitää päästää sovelluskauppaansa ulkopuolisia kehittäjiä, jotka voisivat kiertää Applen tarkistukset ja tarjota tuotteitaan kuluttajille suoraan.

Apple ei salli laitteidensa käyttäjien ladata sovelluksia muualta kuin App Storesta ja sovelluskehittäjien on maksettava Applen vaatima provisio.

Apple saa huutia myös EU-komissiolta

Myös EU on ottanut Applen toimintatavat syyniinsä. EU-komission kilpailuosasto katsoo, että Apple suosii omaa musiikkipalveluaan kilpailevien tarjokkaiden kustannuksella. Applen toimintatavoista valitti ruotsalainen musiikkijätti Spotify .

Jos oikeusjutut Apple vastaan menestyvät, voi maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi noussut jättiläinen joutua muuttamaan liiketoimintamalliaan perusteellisesti. Nykyisellään tarkkaan vartioitu sovelluskauppa tekee Applelle huikeita voittoja. Viime vuonna App Storessa tehtiin ostoksia 72 miljardin dollarin (lähes 60 miljardin euron) edestä.

Apple ei kerro tarkkaan, kuinka paljon App Store sille tuottaa, mutta sanoo sijoittavansa kaupan kehittämiseen paljon. Epic Gamesin mukaan Applen liikevoittoprosentti voi nousta jopa 80 prosenttiin, mikä peliyhtiön mukaan kertoo ylisuurista katteista, kertoi Financial Times .

Apple torjuu syytökset monopolista ja sanoo olevansa vain yksi toimija kovasti kilpailuilla älylaitemarkkinoilla.

Oikeudenkäynnin on määrä päättyä maanantaina.