Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhojen omakotitalojen kauppa kävi talvella kuumana – kasvua lähes viidennes vuoden takaisesta

Vanhoja omakotitaloja myytiin tammi-maaliskuussa lähes 18 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudulla kauppoja tehtiin hurjat 45 prosenttia ja muualla Suomessa hieman yli 16 prosenttia vuoden takaista enemmän.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson kertoo, että kauppamäärät ovat kasvaneet ripeämmin kuin hinnat, vaikka myös hinnat ovat nousseet reippaasti.

– Kysyntä on lähtenyt vetämään, kun luottamus talouteen on noussut, Mickelsson kertoo.

Hän arvioi, että kuluttajat ovat pandemian jatkuessa oppineet elämään koronan kanssa. Ihmisten oma talous on vakiintunut, kun tiedetään, mille aloille korona vaikuttaa ja mille ei.

Mickelssonin mukaan vanhojen omakotitalojen suosion kasvu ei ole riippunut pelkästään koronasta, joka on ohjannut väljempään asumiseen. On ollut samanaikaisesti sekä houkutusta että työntöä talo-ostoksille.

– Ihmisten varallisuus on ehtinyt kasvaa hyvinä talousvuosina. Siellä on ollut mahdollisuutta lähteä liikkeelle talonostoon, mitä korona on sysännyt vielä eteenpäin, hän sanoo.

Suomessa asuminen kerrostaloissa on yleisintä suurissa kaupungeissa. Mickelsson arvioi, että tämä on nyt muuttumassa omakotitaloasumisen hyväksi. Jossakin vaiheessa omakotitalojen kauppamäärien ja hintojen nousu kuitenkin tasaantuu.

Omakotiasumisen suosion jyrkkä kasvu näkyy myös tonttikaupassa. Tilastokeskuksen mukaan pientalotonttien kauppoja tehtiin ensimmäisellä vuosineljänneksellä peräti 44 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Pienillä paikkakunnilla hintojen lähtötaso on matala

Tammi-maaliskuussa vanhojen omakotitalojen hinnat kohosivat Tilastokeskuksen mukaan koko maassa 7,6 prosenttia vuoden takaisesta. Viime vuoden loka-joulukuuhun verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat kohosivat 2,7 prosenttia.

Yli 100 000 asukkaan kunnissa hinnat nousivat 6,6 prosenttia. Voimakkainta nousu oli kuitenkin 20 000 – 59 999 asukkaan kunnissa, joissa nousua kertyi 8,5 prosenttia. Lähes saman verran hinnat kohosivat alle 20 000 asukkaan kunnissa.

Heikointa kehitys oli 60 000 – 100 000 asukkaan kunnissa, joissa hinnat nousivat 5,3 prosenttia.

– Täytyy muistaa, että alle 20 000 asukkaan kunnat ovat usein mökkikuntia, Mickelsson huomauttaa.

Hän arvioi, että hintojen nousuun pienemmillä paikkakunnilla liittyy näin ilmiöitä mökkikaupasta, joka on lisääntynyt ripeästi koronan aikana.

Pienillä paikkakunnilla vanhojen omakotitalojen hintataso on myös matala. Mickelsson muistuttaa, että matalan lähtötason vuoksi hintojen suhteellinen prosenttinousu on helposti kymmenen prosenttia, vaikka hinnat kohoavat euromääräisesti vähän.

Kauppamäärät ovat nousseet rivakasti myös kerrostaloissa

Kauppamäärät ovat nousseet reippaasti myös vanhoissa kerros- ja rivitaloasunnoissa. Tilastokeskuksen kaksi viikkoa sitten julkaisemien lukujen mukaan vanhojen osakeasuntojen kauppamäärä nousi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 20 prosenttia vuoden takaisesta.

Vanhojen kerrostalohuoneistojen hinnat nousivat tammi-maaliskuussa pääkaupunkiseudulla 5,4 prosenttia vuoden takaisesta. Muualla Suomessa hinnat pysyivät ennallaan.