Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unicef: Rikkailla mailla on varaa lahjoittaa yli 150 miljoonaa koronarokotetta niitä tarvitseville maille

Rikkailla G7-teollisuusmailla sekä Euroopan unionin mailla on varaa lahjoittaa yli 150 miljoonaa koronarokotetta niitä tarvitseville maille, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Unicefin mukaan tästä lahjoitusmäärästä huolimatta rikkaat maat voisivat saavuttaa omat tavoitteensa asettamissaan aikarajoissa.

Lahjoittamalla 20 prosenttia kesäkuukausien rokotemääristä Maailman terveysjärjestö WHO:n Covax-ohjelmaan rikkaat maat voisivat auttaa rokotteiden maailmanlaajuista tasapuolista saatavuutta, selviää brittitutkimuksesta.

Covax-ohjelman kautta rikkaat maat voivat tukea köyhempiä maita rokotteiden hankkimisessa.

Britannian on määrä isännöidä G7-maiden kokousta kesäkuussa. G7-maihin kuuluvat Britannian lisäksi Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Yhdysvallat.

Unicefin mukaan G7-kokouksen ajankohtaan eli kesäkuuhun mennessä Covax-ohjelmasta puuttuu 190 miljoonaa rokoteannosta verrattuna siihen, mitä ohjelman kautta oli alun perin suunniteltu jaettavan.

Muiden tarvike- ja rahoituspuutteiden lisäksi rokotevaje johtuu osin Intian vaikeasta koronatilanteesta. Intian oli tarkoitus valmistaa valtaosa Covax-ohjelmaan menevistä rokotteista, mutta nyt maa pistää valmistamansa rokotteet omiin kansalaisiinsa.

Unicef vaatii nopeaa toimintaa, ja sen mukaan ylimääräisten rokoteannosten jakaminen välittömästi on nyt välttämätöntä.

Noin 44 prosenttia maailman 1,4 miljardista koronarokoteannoksesta on annettu korkean tulotason maissa, joiden osuus on 16 prosenttia maailman väestöstä. Vain 0,3 prosenttia on annettu 29 pienituloisessa maassa, joissa asuu yhdeksän prosenttia maailman väestöstä.

Sanofin ja GSK:n koronarokote saavutti lupaavia tuloksia

Ranskalaisen Sanofin ja brittiläisen Glaxo Smith Klinen (GSK) koronavirusrokotteesta on saatu lupaavia tuloksia toisen vaiheen kokeissa, yhtiöt kertovat.

Rokote sai aikaan vahvan immuunivasteen kaikissa aikuisikäluokissa. Se sai elimistön tuottamaan vasta-aineita samanlaisia määriä kuin ihmisillä, jotka ovat sairastaneet covid-19-taudin. Toisen vaiheen kokeisiin osallistui 722 vapaaehtoista.

Hyvien tulosten ansiosta yhtiöt voivat aloittaa laajat kolmannen vaiheen kokeet lähiviikkoina.

Sanofin ja GSK:n rokote kohtasi vastoinkäymisiä viime vuoden lopulla, kun sen aikaansaama immuunivaste osoittautui kokeissa heikoksi vanhemmissa ikäluokissa. Rokotteen kehitystyötä jouduttiin jatkamaan, ja yhtiöiden mukaan se saadaan käyttöön aikaisintaan vuoden lopussa.

Sanofi ja GSK ovat rokotteensa kanssa siis jäljessä muutamia muita lääkeyhtiöitä, joiden koronarokotteet ovat olleet käytössä jo kuukausien ajan. Rokotteen viivästyminen nähtiin Ranskassa kolauksena maan ylpeydelle, sillä Ranska on ainoa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista, joka ei ole vielä saanut tuotettua omaa koronarokotettaan.

Sanofin johtajiin kuuluva Thomas Triomphe sanoi nyt saatujen tulosten osoittavan, että yhtiön rokotteella voi olla osansa koronapandemian vastaisessa taistelussa.

– Tiedämme, että tarvitsemme useita rokotteita, etenkin kun edelleen syntyy uusia muunnoksia. Tarve tehokkaille rokotteille, joita voidaan säilyttää normaaleissa lämpötiloissa, lisääntyy, Triomphe sanoi.

Vaikka länsimaissa valtaosa väestöstä on rokotettu syksyyn mennessä, monissa köyhemmissä maissa on edelleen huutava pula rokotteista.