Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työryhmän mukaan polttoaineveroa pitäisi korottaa ja ajoneuvoveroa laskea – Vanhanen: "Kilometriverotuksen kokeilua selvitetään"

Liikenteen verotusta selvittänyt työryhmä parantaisi päästöohjauksen tehokkuutta siirtämällä päästöohjauksen painopistettä ajoneuvoveron perusverosta polttoaineveroon.

Työryhmä suosittaa tämän toteuttamista siten, että polttoaineveroa korotettaisiin ja ajoneuvoveron perusveroa alennettaisiin keventämällä perusveron päästöporrastusta.

Ajoneuvoveron päästöohjaus lievenisi, mutta kokonaisuudessaan verotuksen kautta toteuttava päästöohjaus kasvaisi polttoaineveron veronkorotuksen takia.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan tälle hallituskaudelle on yksiselitteisesti sovittu, ettei polttoaineveroihin tehdä muita korotuksia kuin jo tehdyt, joten liikenteen verotuksen työryhmän esitykset eivät tältä osin johda välittömiin johtopäätöksiin.

Sen sijaan ministeriössä käynnistetään selvitys kilometripohjaisen verotuksen kokeilusta. Vanhasen mukaan on luontevaa ajatella, että tulevaisuudessa polttoainelitrojen verottamisesta siirryttäisiin ajettujen kilometrien verottamiseen.

Vanhasen mukaan tarvitaan myös laajaa keskustelua siitä, millä tavalla liikenteen verotulojen alenemaa tulevina vuosina paikataan.

Valtiovarainministeriön työryhmä julkistaa tänään ehdotuksensa liikenteen verotuksen uudistamisesta. Työryhmä on selvittänyt uudistamistarpeita valtiontalouden ja ilmastotavoitteiden näkökulmasta.

Tiedotustilaisuudessa työryhmä luovuttaa raporttinsa ja esittää suosituksensa liikenteen verotuksen uudistamisesta valtiovarainministeri Matti Vanhaselle.

Tilaisuudessa kuullaan Vanhasen lisäksi työryhmän puheenjohtajan Markus Teräväisen puheenvuoro.