Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar avasi puheellaan parlamentin uuden istuntokauden Britanniassa – ensiesiintyminen sitten puolison kuoleman

Britanniassa kuningatar Elisabet, 95, esiintyi tiistaina ensimmäistä kertaa julkisuudessa edesmenneen miehensä, prinssi Philipin kuoleman jälkeen, kun hän piti perinteisen puheensa ja avasi parlamentin uuden istuntokauden.

Kuningatar ilmoitti puheessa hallituksen suunnitelmat tulevalle vuodelle. Pääministeri Boris Johnsonin hallitus lähtee uudelle istuntokaudelle hyvistä asemista konservatiivien voitettua viime viikolla paikallis- ja aluevaaleissa. Myös hyvin edennyt koronarokotuskampanja on nostanut pääministerin suosiota.

– Hallitukseni päätavoitteena on toimittaa kansallinen pandemiasta elpyminen, joka tekee Yhdistyneestä kuningaskunnasta vahvemman, terveemmän ja menestyvämmän kuin ennen, kuningatar ilmoitti parlamentin ylähuoneen valtaistuimeltaan.

Kuningattaren puheessa ei kuulla monarkin henkilökohtaisia mielipiteitä, sillä puhe on kokonaan hallituksen kirjoittama. Johnsonin mukaan hallitus tulee avaamaan taloutta rivakasti ja keskittymään myös tuloerojen kaventamiseen.

– Emme korjaa vain pandemian jälkiä, vaan menemme pidemmälle ja luomme maahan tasa-arvoa, taistelemme rikollisuutta vastaan ja luomme mahdollisuuksia kaikkialla maassa niin perheille kuin yrityksillekin, jotta ne voivat rakentaa parempaa tulevaisuutta, Johnson sanoi.

Skotlannin itsenäisyysmieliala uhkaa yhtenäisyyttä

Koronapandemia näkyi myös kuningattaren puheessa, jota pääsi seuraamaan vain pieni joukko ylä- ja alahuoneen jäseniä. Heidän oli noudatettava turvaetäisyyksiä. Kaikille paikalle tuleville oli tehty koronatesti.

Kuningattaren kanssa tilaisuuteen osallistui hänen poikansa, prinssi Charles, 72. Prinssi Philip oli yleensä kuningattaren mukana parlamentin avajaisissa aina siihen saakka kunnes vetäytyi julkisista tehtävistään vuonna 2017. Philip kuoli viime kuussa 99-vuotiaana.

Pandemian ohella hallitusta varjostaa huoli Yhdistyneen kuningaskunnan yhtenäisyyden säilymisestä. Skotlannissa selkeäksi vaalivoittajaksi vahvalla mandaatilla nousivat itsenäisyyden kannattajat, joita on rohkaissut skotlantilaisten halu palata EU:n jäseneksi.