Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimaopetusliitto: Huhtikuussa hukkui kymmenen ihmistä – jäätilanne on nyt hyvin vaihteleva eri puolilla maata

Huhtikuussa hukkui kymmenen ihmistä, kertoi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) tiistaina. Kolme hukkumisista tapahtui jäihin vajoamisen seurauksena, yksi laitesukelluksen yhteydessä ja kuudessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Tuorein hukkumistapaus on tiistailta, jolloin poliisi kertoi kadoksissa olleen miehen löytyneen hukkuneena lähellä kotirantaansa Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Myös viime sunnuntaina 60-vuotias mies löydettiin hukkuneena avannosta Paltamon Ahvenjärvestä Kainuussa. Hän oli ilmeisesti ollut hiihtämässä.

SUH muistuttaa, että jäätilanne on nyt hyvin vaihteleva eri puolilla maata. Etelä- ja Keski-Suomessa jäät ovat suurilta osin sulaneet, mutta Perämerellä ja Lapissa jäätä on vielä monin paikoin.

– Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. Jäille lähtöä on syytä välttää nyt koko Suomen alueella, toteaa SUH:n hengenpelastuksen asiantuntija Anne Hiltunen tiedotteessa.

Huhtikuun hukkumiskuolemista kolme tapahtui Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kaksi Etelä-Suomessa, kaksi Itä-Suomessa, yksi Pohjois-Suomessa, yksi Lounais-Suomessa ja yksi Lapin alueella.

Huomioi turvallisuus ennen vesille lähtöä

SUH:n mukaan tällä hetkellä vesillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa, ja veden varaan joutuminen, ilman oikeita turvavälineitä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti.

– Koska onnettomuus yllättää aina, on paras keino varautumiseen huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä. Onko vene huollettu talven jäljiltä, ovatko pelastusliivit toimintakunnossa, onko sittenkään järkevää lähteä kalaan useamman saunaoluen jälkeen, muistuttaa Hiltunen.

Liiton ennakkotietojen mukaan tämän vuoden tammi–huhtikuussa on hukkunut 22 ihmistä. Viime vuoden huhtikuussa hukkui yhdeksän ihmistä ja tammi–huhtikuussa 31 ihmistä.