Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norppaliven kuudes tuotantokausi pyörähti käyntiin tänään – aiempien vuosien tähti Pullervo nähtiin rantakivellä pian kameran asennuksen jälkeen

Norppien elämää Saimaalla kuvaava Norppalive on alkanut tänään, kertoo ympäristöjärjestö WWF tiedotteessaan. Kyseessä on jo kuudes kevät, kun WWF lähettää Norppaliveä. Viime vuonna Norppaliven lähetystä katsottiin yhteensä 1,2 miljoonaa kertaa.

Vuorokauden ympäri jatkuvassa lähetyksessä kuvataan rantakiveä, jolla norpat perinteisesti kuivattelevat turkkiaan ja raaputtelevat talvikarvaansa pois toukokuun aikana. Norpat nousevat rantakiville vaihtamaan karvansa jäiden lähdettyä Saimaalta. Parhaat olosuhteet norppahavaintoihin ovat aurinkoisella poutasäällä.

Tänä vuonna Norppalive-lähetyksessä on ensimmäistä kertaa mukana ääni.

– Norpat eivät juuri pidä meteliä itsestään, joten mikrofoni tallentaa lähinnä luonnon ääniä, kuten veden liplatusta ja tuulen huminaa. Alueella liikkuu myös veneilijöitä, ja lähetyksessä saattaakin kuulua myös moottorin ääniä. Tämä tuo esiin sen, että ihminen ja norppa jakavat samat vedet, sanoo Luontolive-kameroiden asennuksista vastaava kehityspäällikkö Justus Hyvärinen.

Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Kanta on kuitenkin elpynyt viime vuosina, ja tällä hetkellä norppia arvioidaan olevan noin 450 yksilöä.

Saimaannorpan kantaa uhkaavat kalanpyydykset, joita ei ole tehty norpalle turvallisiksi. Norppa synnyttää poikasensa lumikinokseen kaivamaansa suojaavaan pesään, joten myös lumen väheneminen on sille uhka.

Saimaannorppa jäi eristyksiin Saimaalle jääkauden jälkeisen maankohoamisen myötä, ja se on kehittynyt omaksi alalajikseen.

Aiempien vuosien tähtinorppa Pullervo on havaittu rantakivellä

Jo ennen lähetyksen aukeamista yleisölle kamera tallensi kivellä makaavan norpan. WWF:n viestinnän asiantuntijan Maria Rautio-Runebergin mukaan kamera asennettiin maanantaina, ja tiistaina ja keskiviikkona norppa nähtiin jo pötköttelemässä rantakivellä.

Itä-Suomen yliopiston norppatutkija tunnisti kyseisen yksilön Suomen tunnetuimmaksi saimaannorpaksi Pullervoksi, joka on esiintynyt Norppalivessä useina vuosina. Viime vuonna Pullervoa ei kuitenkaan havaittu koko lähetyksen aikana.

Norppien turkin kuviot ovat yksilöllisiä ja niitä voidaan käyttää sormenjälkien tapaan yksilön tunnistamiseen.

Norppaliven toteutuksessa alusta asti mukana ollut luontokuvaaja-kalastaja Juha Taskinen pitää Norppaliven suosiota hienona asiana.

– Norppaliven suosio kertoo siitä, että suomalaiset haluavat suojella norppaa, sanoo Taskinen.