Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanska höllentää koronarajoituksia koronapassin avulla, Saksa poistamassa rajoitukset rokotetuilta

Tanska ilmoitti tiistaina höllentävänsä koronavirusrajoituksia. Tanskan terveysviranomaisten arvion mukaan viruksen leviäminen maassa on saatu hallintaan, minkä lisäksi rajoituksien purkamisessa käytetään apuna niin sanottua koronapassia.

Elokuvateatterien ja teatterien oli jo aiemmin kerrottu avautuvan torstaina, ja nyt kuntosalit ja kuntokeskukset lisättiin listalle. Jo aiemmin avautuneet ravintolat, kahvilat ja baarit saavat myös jatkossa ottaa asiakkaita ilman vähintään puoli tuntia etukäteen tehtyä varausta.

Päästäkseen esimerkiksi ravintolaan, teatteriin tai kampaajalle asiakkaiden täytyy kuitenkin esittää koronapassi, eli todistus joko 72 tunnin sisällä tehdystä negatiivisesta koronatestistä, rokotuksesta, tai hiljattain sairastetusta covid-19-taudista.

Myös kokoontumisrajoituksia höllennetään. 21. toukokuuta alkaen ulkona pidettäviin yleisötapahtumiin saa ottaa 2 000 ihmistä, ja yksityistilaisuuksien rajoitus nousee sisätiloissa 50:een ja ulkotiloissa sataan. Samaan aikaan yliopistoissa palataan osittain lähiopetukseen.

Elokuun alusta lähtien ulkotiloissa pidettäviin yleisötapahtumiin saa ottaa 5 000 ihmistä. Poikkeuksena ovat kuitenkin Kööpenhaminassa kesä-heinäkuussa järjestettävät neljä jalkapallon EM-kisojen ottelua, joihin kuhunkin päästetään 16 000 fania paikan päälle.

Tavallisesti yli 130 000 ihmistä vetävä Roskilden musiikkifestivaali on kuitenkin peruttu viime vuoden tapaan, koska tapahtuman järjestäminen 2 000 hengen yleisörajoituksella ei ollut mahdollista.

Noin 700 tartuntaa päivässä

Tanskassa on todettu pandemian aikana reilut 250 000 tartuntaa ja vajaat 2 500 virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Viime viikkoina tartuntamäärät Tanskassa ovat pysyneet melko tasaisesti 600–700:n päiväkohtaisen tartunnan paikkeilla. Se on selvästi vähemmän kuin joulukuussa, jolloin uusia tartuntoja todettiin päivittäin yli 3 000, mutta kuitenkin enemmän kuin esimerkiksi Suomessa tällä hetkellä.

Tartuntoja kuitenkin todetaan lähinnä nuoremman väestön keskuudessa, ja kuolemantapauksia on viimeisten kahden kuukauden aikana raportoitu päivää kohden enää pari.

– Vaikka Tanskan epidemiologinen tilanne on vakaa, tiedämme, että monet maat ovat keskellä kolmatta aaltoa ja uusia sulkutoimia, jotka me haluamme välttää, oikeusministeri Nick Häkkerup sanoi.

Tanskassa reilut 23 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja reilut 11 prosenttia molemmat rokoteannokset. Tanska uskoo saavansa kaikki halukkaat rokotettua elokuun loppuun mennessä, vaikka se on pudottanutkin Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet pois rokotusohjelmastaan äärimmäisen harvinaisten sivuoireiden takia.

Saksa aikoo poistaa koronarajoitukset rokotetuilta

Saksassa aiotaan poistaa koronarajoitukset niiltä, jotka ovat saaneet molemmat rokoteannokset. Hallitus julkaisi tiistaina lakiluonnoksen, jonka mukaan liikkumisen ja lähikontaktien rajoitukset eivät enää koskisi molemmat rokoteannokset saaneita.

Myös covid-19-taudin sairastaneet vapautuisivat koronarajoituksista. Lain täytyy vielä saada parlamentin hyväksyntä, mutta se voi tulla voimaan jo tällä viikolla.

Oikeusministeri Christine Lambrecht totesi, että kaikille vapauksien rajoittamisille on oltava hyvä syy.

– Heti kun tämä syy lakkaa olemasta, näiden rajoitusten ei enää pidä olla voimassa, Lambrecht sanoi.

Saksassa on tällä hetkellä voimassa valtakunnallinen linjaus, jonka mukaan alueilla, joilla ilmaantuvuusluku on edellisen viikon ajalta yli 100 tapausta sataatuhatta asukasta kohden, täytyy ottaa käyttöön öinen ulkonaliikkumiskielto, ja ihmiset saavat tavata päivässä vain yhden ihmisen oman taloutensa ulkopuolelta.

Alhaisemman ilmaantuvuuden alueilla muun muassa ravintolat ja erikoisliikkeet saavat kuitenkin olla auki ihmisille, jotka esittävät negatiivisen koronatestituloksen. Uuden lain myötä rokotetut nousevat tässä samaan asemaan negatiivisen testituloksen saaneiden kanssa.

Jotkin osavaltiot ovat jo kertoneet aikovansa poistaa negatiivisen testin vaatimuksen rokotetuilta.

Saksassa on käynnissä kolmas tartunta-aalto, ja maa on ollut yhtäjaksoisesti eritasoisissa sulkutiloissa marraskuusta lähtien. Noin 80 miljoonan asukkaan maassa todetaan edelleen keskimäärin yli 18 000 tartuntaa päivässä, mutta tartunnat on saatu nyt hienoiseen laskuun. Myös aluksi hyvin verkkaisesti edennyt rokottaminen on viime viikkoina lähtenyt paljon parempaan vauhtiin.