Köyhiä maita koronarokotuksissa tukeva Covax-ohjelma teki sopimuksen 500 miljoonasta Modernan koronarokotteesta

Köyhiä maita koronavirusrokotuksissa tukeva Covax-ohjelma on tehnyt sopimuksen Modernan kanssa 500 miljoonasta koronarokoteannoksesta. Ensimmäiset annokset on määrä toimittaa ohjelmalle aikaisintaan lokakuussa.

Covax-ohjelma on tähän asti ollut pitkälti riippuvainen Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämästä koronarokotteesta. Lääkeyhtiöllä on ollut tuotanto-ongelmia, mikä on aiheuttanut toimitusviiveitä.

Modernan on määrä toimittaa ensimmäiset 34 miljoonaa rokoteannosta Covaxille vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Loput 466 miljoonaa annosta voidaan toimittaa seuraavana vuonna, Moderna kertoo .

Rokoteallianssi Gavin toimitusjohtajan Seth Berkleyn mukaan nyt tehty sopimus sisältää myös mahdollisuuden hankkia tulevaisuudessa Modernalta rokotteita, joita tarpeen mukaan on muutettu virusmuunnosten takia.

Gavi johtaa Covax-ohjelmaa yhdessä epidemioiden torjuntaa edistävän kansainvälisen yhteenliittymän Cepin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa. Ohjelman kautta on tähän mennessä toimitettu yli 49 miljoonaa koronarokotetta eri puolille maailmaa.

Ruotsi lahjoittaa miljoona an nosta

Ruotsi ilmoitti maanantaina aikovansa lahjoittaa miljoona kokonaan maksettua annosta Astra Zenecan rokotetta Covax-ohjelmalle.

Ruotsi on jo nyt Covax-ohjelman tärkeä rahoittaja, mutta kehitysyhteistyöministeri Per Olsson Fridhin mukaan maa haluaa nopeuttaa rokotteiden saamista eri puolille maailmaa.

– Näemme, kuinka pandemia riehuu ympäri maailman. Ihmisiä kuolee, köyhyys leviää, eivätkä lapset ole vieläkään päässeet takaisin kouluun. Meidän täytyy tehdä kaikkemme kohdataksemme tämän pandemian ja taistellaksemme sitä vastaan joka puolella maailmaa, Olsson Fridh sanoi SVT:lle .

Hän sanoi toivovansa muidenkin maiden seuraavan Ruotsin esimerkkiä.

Ministerin mukaan rokotteiden lahjoittaminen ei vaikuta Ruotsin rokotustahtiin, sillä Ruotsissa Astra Zenecan rokotetta annetaan tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille ja lähiviikkoina maa saa rokotettua kaikki halukkaat tässä ikäryhmässä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka