Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apple ja hittipeli Fortniten julkaisija kiistelevät oikeudessa teknologiajätin vaatimista provisioista

Teknologiajätti Applen ja peliyhtiö Epic Gamesin välistä kiistaa Applen sovelluskaupan provisioista aletaan maanantaina käsitellä kalifornialaisessa tuomioistuimessa. Suurta huomiota herättäneessä tapauksessa on kyse siitä, saavatko sovelluskauppa App Storea hyödyntävät julkaisijat myydä kuluttajille Applen maksujärjestelmän ohi eli pulittamatta Applelle provisioita.

Kiista kärjistyi elokuussa, kun hittipeli Fortniten pelaajille tarjottiin mahdollisuutta tehdä pelissä ostoksia alennushintaan, jos kauppa tehdään Applen maksujärjestelmän ulkopuolella. Apple ärähti ja heitti suositun pelin ja sen julkaisijan ulos App Storesta.

Apple pitää kiinni siitä, että iPhoneen ja iPadiin saa asentaa sovelluksia vain App Storen kautta. Linja on tiukempi kuin Googlella , joka sallii Android-alustaa käyttävien kuluttajien ladata sovelluksia myös Play-kaupan ulkopuolella.

Kyse on todella suurista rahoista, sillä Applen laitteita on maailmalla käytössä yli miljardi. Tiukka linja on nostanut Applea sen nousussa maailman arvokkaimmaksi yritykseksi. Yhtiön markkina-arvo oli huhtikuussa liki 2,25 biljoonaa dollaria (1,87 biljoonaa euroa).

Applen 30 prosenttia hiertää

Apple avasi App Storen vuonna 2008, vuosi ensimmäisen iPhonen julkaisun jälkeen. Muut älypuhelinvalmistajat ottivat pian mallia. Kauppa tarjoaa sovellusten kehittäjille nopean tavan tavoittaa kuluttajat ja kuluttajille varmistuksen, että sovellukset noudattavat Applen tietoturvasääntöjä. App Storesta löytyy nykyään yli 1,8 miljoonaa sovellusta.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on hehkuttanut App Storea "talouden ihmeeksi". Vuosittain sen kautta virtaa satojen miljardien edestä rahaa, kun sovellusten käyttäjät tekevät ostoksia.

Jokaisesta ostosta kilahtaa Applelle siivu, joka on suurimmillaan 30 prosenttia hinnasta. Useimmat sovellukset voi ladata ilmaiseksi, mutta yleistä on, että niiden sisällä voi tehdä ostoksia. Esimerkiksi Fortnitessa pelihahmolleen voi maksusta ladata uusia aseita, asuja tai tanssiliikkeitä.

Applen nappaamaa siivua on arvosteltu pitkään, ja tammikuussa yhtiö laski sitä osalle sovelluksista. Osuus laskettiin 15 prosenttiin, jos sovelluksen kehittäjä on uusi tulokas tai tienaa vähemmän kuin miljoona dollaria vuodessa. Jo aiemmin provisio oli puolitettu 15 prosenttiin, jos kyse oli yli vuoden kestäneestä tilauksesta.

Applen kassavirta ei näistä alennuksista juuri kärsinyt. Yli 95 sen sovellustuloista tulee yhtiöiltä, jotka maksavat 30 prosentin provision, kertoo New York Times .

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify on yksi yhtiöistä, joka on houkutellut kuluttajia tekemään tilaukset omilla verkkosivuillaan ohittaen App Storen ja sen provisiot. Spotifyn ja Netflixin kaltaisilla tunnetuilla ja suosituilla palveluilla on paremmat mahdollisuudet saada kuluttajat tekemään suoria ostoksia omille sivuilleen.

Apple on kuitenkin tehnyt myönnytyksen verkkojätti Amazonille ja solminut erillissopimuksen sen Prime Video -suoratoistopalvelun tilausmaksuista.

Haittaa vai turvaa kuluttajille?

Huippusuositun Fortniten julkaissut Epic Games ei saanut erikoiskohtelua. Se julkaisi elokuussa viime vuonna peliin päivityksen, jonka myötä App Storen maksujärjestelmän saattoi ohittaa hankkimalla pelin V-Bucks-valuuttaa App Storen ulkopuolella. Tämä rikkoi Applen sääntöjä, ja Fortnite lensi ulos App Storesta.

Oikeuskiistassa on kysymys tästä. Epic Gamesin perustaja ja toimitusjohtaja Tim Sweeney sanoo Applen käyttäytyvän kuin monopoli, joka kerää App Storen kautta veroja sovelluskehittäjiltä ja aiheuttaa siten haittaa kuluttajille. Peliyhtiö aloitti julkisuuskampanjan , jossa se parodioi Applen klassista 1984-mainosta. Yhtiön arvioidaan menettäneen satoja miljoonia dollareita myyntiä, kun se joutui App Storesta pois, kirjoittaa teknologiasivusto The Verge .

Apple puolustautuu sanoen, että provisio vastaa alan yleistä tasoa ja on oikeudenmukainen korvaus siitä, että Apple tarjoaa sovelluskehittäjille ja kuluttajille maailmanlaajuisen ja turvallisen markkinapaikan. Apple perustelee myös, ettei se ole monopoli, koska sovelluksia voi hankkia monen muun alustan kautta, kirjoittaa Wall Street Journal .

Samankaltainen kiista on vireillä myös Euroopassa, jossa EU-komissio on Spotifyn valituksen perusteella käymässä Applen kimppuun kilpailun vääristämisestä. Komissio katsoo , että Apple antaa omalle musiikkipalvelulleen etulyöntiaseman App Storessa ja aiheuttaa kuluttajille korkeampia hintoja.

Maanantaina alkavan oikeusjutun odotetaan kestävän ainakin kolme viikkoa. Jos Apple häviää oikeudessa, se voi joutua tekemään merkittäviä muutoksia liiketoimintamalliinsa. Ennakkoarvioissa oletus on kuitenkin, että Epic Gamesin on vaikea selättää jättiyhtiötä.