Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Applelle noottia EU-komissiolta kilpailusääntöjen rikkomisesta musiikin suoratoistossa

Teknologiajätti Apple saa EU-komissiolta varoituksen, että sitä vastaan aiotaan aloittaa oikeustoimet kilpailusääntöjen rikkomisesta. Komissio katsoo, että Apple pyrkii syrjäyttämään kilpailevia toimijoita musiikin suoratoistopalveluiden alalla.

Komission mielestä Apple vääristää kilpailua edellyttäessään, että ostosten tekemiseen täytyy käyttää Applen omaa sovelluskauppaa App Storea.

Ruotsalainen musiikkipalvelu Spotify valitti Applen toiminnasta vuonna 2019. Spotify katsoi, että Apple vääristää kilpailua perimällä 30 prosentin provision kaikista App Storen kautta tehdyistä ostoksista.

Komission selvityksen mukaan useimmat musiikkipalvelut ja muut sovellusten tarjoajat siirtävät Applen perimät kulut hintoihinsa.

Kilpailukomissaari Margrethe Vestager huomauttaa, että Apple kilpailee itsekin musiikin suoratoistossa, koska sillä on oma Apple Music -palvelunsa.

– Määrittämällä App Storessa tiukat säännöt, jotka haittaavat kilpailevia palveluita, Apple riistää kuluttajilta edullisemmat suoratoistopalvelut ja vääristää kilpailua. Tämä tehdään perimällä kilpailijoilta korkeita kuluja jokaisesta ostoksesta ja kieltämällä niitä kertomasta kuluttajalle vaihtoehtoisista tilaustavoista, Vestager sanoi lausunnossaan .

Jos Apple joutuu muuttamaan sääntöjään komission oikeustoimien seurauksena, voi se kaventaa yhtiön tulovirtaa tuntuvasti.

– Applen laitteet ja käyttöjärjestelmä muodostavat suljetun ekosysteemin, jossa Apple hallitsee kaikkia kuluttajan käyttökokemuksen osia, komissio totesi arviossaan.

Applen tiukat säännöt ovat herättäneet närää myös muualla, ja kilpailuviranomaiset ovat selvittäneet yhtiön toimintatapoja myös Yhdysvalloissa, Venäjällä, Britanniassa ja Etelä-Koreassa.

EU-komissio on ottanut käsittelyyn neljä Applen toimintaan puuttuvaa tapausta viime vuoden aikana. Muut tapaukset koskevat Applen maksuvälitysjärjestelmä Apple Payta ja yhtiön kirjamyyntipalvelu eBooksia. Vestager ennakoi tiedotustilaisuudessa, että komissio etenee näiden kanssa myöhemmin.

Komissio voi määrätä kilpailusääntöjä rikkoville yrityksille sakkoja, jotka voivat nousta enintään 10 prosenttiin niiden liikevaihdosta.

Apple torjui syytökset

Applen mukaan Spotifyn valitukselle ei ole perusteita. Applen tiedottajan mukaan Spotify haluaa vain saada kaikki App Storen hyödyt maksamatta niistä mitään. Tapauksen perustelut edustavat Applen mielestä kaikkea muuta kuin reilua kilpailua.

Yhtiö on aiemmin todennut, että Spotify nousi nimenomaan App Storen avulla Euroopan suurimmaksi musiikin suoratoistopalveluksi.

Spotify ei ole ensimmäinen yhtiö, joka kiistelee Applen kanssa App Storen suolaisista provisioista. Apple poisti viime vuonna Epic Gamesin hittipeli Fortniten sovelluskaupastaan, koska yhtiö tarjosi käyttäjille omaa maksujärjestelmäänsä. Oikeudenkäynti tässä kiistassa alkaa ensi viikolla San Franciscossa.

Apple vääntää parhaillaan kättä myös Facebookin kanssa. Apple on uudessa mobiililaitteiden käyttöjärjestelmäpäivityksessään asettanut rajoituksia sille, miten käyttäjätietoja voidaan seurata eri sovellusten välillä, millä voi olla mittavia seuraamuksia yhteisöpalvelun mainosmyynnille.

Apple sai aiemmin EU-komissiolta määräyksen maksaa 13 miljardia euroa lisää veroja Irlantiin, koska yhtiön katsottiin kiertäneen veroja ohjaamalla muista EU-maista kerättyjä voittoja Irlannin keveän yhtiöverotuksen piiriin. Tämä päätös kaatui EU:n tuomioistuimen alemmassa asteessa eli yleisessä tuomioistuimessa, mutta komissio on valittanut siitä EU-tuomioistuimeen.