Lumilapio-ehdokasjutuissa maskikauppoja, Kulmunin konsulttikuluja ja siivousalan hyväksikäyttöä

Lumilapio-finalisteiksi valittiin muun muassa STT:n Raiko Häyrisen (vas.) juttu valmentaja Marko Yrjövuoresta (oik.). Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Tutkivan journalismin vuoden 2020 Lumilapio-palkinnon saajaksi on ehdolla kuusi journalistista työtä. Tutkivan journalismin yhdistys on valinnut finalistit lähes 50 ehdokkaan joukosta.

Useita tämän vuoden finaaliin päässeitä ehdokkaita yhdistää tukeutuminen perusteelliseen ja vakuuttavaan tiedonhankintaan. Niissä tarkasteltiin kriittisesti hyvin erilaisiin valtaa käyttäviin tahoihin ja artikkeleissa pystyttiin tuomaan selkeästi ilmi se, miksi tieto pitää tuoda julkisuuteen, Tutkivan journalismin yhdistys kertoo tiedotteessaan.

– Kunnianhimoista tutkivaa journalismia tehdään Suomessa paljon, ja ehdokkaiden läpikäynti oli raadille erittäin antoisa prosessi. Kymmenet toimittajat erilaisissa medioissa tekevät ihailtavaa työtä luovalla tiedonhankinnalla, sinnikkäällä penkomisella ja oivaltavalla asioiden yhdistelyllä, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Ville Eklund.

Finalistien ulkopuolelle jäi jälleen monia erinomaisia juttuja. Erityishuomiona raati haluaa nostaa esille monissa medioissa kirjoitetut kuntien sisäistä vallankäyttöä ja niissä tapahtuvia epäasiallisuuksia avaavat artikkelit ja juttukokonaisuudet. Myös kansainvälisen politiikan ilmenemistä Suomessa tarkasteltiin monissa jutuissa esimerkillisellä tavalla.

Lumilapio-finalisteiksi valittiin STT:n Raiko Häyrisen juttu valmentaja Marko Yrjövuoresta, Ylen Antti Koistisen juttu sähkön siirtohinnoista, Suomen Kuvalehden Jarno Liskin juttu Huoltovarmuuskeskuksen maskikaupoista, Suomen Kuvalehden Karoliina Paanasen ja Jarno Liskin juttu Katri Kulmunin (kesk.) konsulttikuluista, Outi Salovaaran Long Playssä julkaistu juttu Suomen ortodoksisen kirkon sisäisistä ongelmista sekä Helsingin Sanomien Paavo Teittisen juttu hyväksikäytöstä siivousalalla.

Tutkivan journalismin yhdistys julkistaa vuoden 2020 Lumilapio-palkinnon saajan virtuaalisesti järjestettävässä tilaisuudessa 27. toukokuuta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka