Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki viisi hävittäjävalmistajaa jättivät Suomelle lopullisen tarjouksensa

Suomen hävittäjähankinnassa saavutettiin torstaina merkittävä välietappi, kun kaikki viisi kilpailussa olevaa valmistajaa jättivät lopullisen ja sitovan tarjouksensa ratkaisustaan Hornetien suorituskyvyn korvaajaksi. Jokaisen tarjoajan pysymistä mukana tähän saakka voi pitää jonkinlaisena tunnustuksena HX-hankkeen tasapuolisuudelle.

Nyt alkavassa arviointivaiheessa ratkaisevaa on ehdokkaiden sotilaallisen suorituskyvyn ja kehitysmahdollisuuksien pisteytys. Vertailuun päästäkseen kilpailijoiden on läpäistävä huoltovarmuudelle, kustannuksille ja teolliselle yhteistyölle asetetut vaatimukset.

Hankinnan turvallisuuspoliittiset vaikutukset arvioidaan erikseen varsinaisen tarjouskilpailun ulkopuolella.

Päätös uusista hävittäjistä tehdään tämän vuoden lopulla. Uusien koneiden on tarkoitus tulla käyttöön vuosina 2025–30.

Ilmataistelu- ja risteilyohjuksia

Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen E/F sekä amerikkalaiset Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18 Super Hornet.

Saab tarjoaa Gripeneiden ohessa GlobalEye-valvontakonetta. Boeingin tarjouksessa on mukana Super Hornetin elektroniseen sodankäyntiin varusteltu Growler-versio.

Kilpailijoiden julkisuusstrategiat ovat poikenneet toisistaan koko hankeen ajan. Aktiivisimpiin tiedottajiin kuuluva Eurofighter ja Britannia ehtivät järjestämään oman verkkotilaisuutensa jo torstaina aamulla.

Niin ikään aktiivisesti esiintynyt ruotsalainen Saab järjestää oman tilaisuutensa perjantaina.

Britannian puolustushankintaministeri Jeremy Quin vakuutti Eurofighterin täyttävän kaikki Suomen asettamat vaatimukset.

Britannian ilmavoimien komentajan Mike Wigstonin mukaan Suomelle ovat tarjolla kaikki aseet, joita myös RAF:llä on nykyisin käytössä – muun muassa Meteor-ilmataisteluohjukset sekä Storm Shadow -risteilyohjukset.

Boeing tarjoaa 64 konetta, joista 14 Growlereita

BAE Systemsin sotilasilmailuliiketoiminnan johtajan Andrea Thompsonin mukaan tarjous sisältää yli 80 teollisen yhteistyön hankekokonaisuutta suomalaisille yrityksille. Näiden arvioidaan vastaavan 20:tä miljoonaa työtuntia 30 vuoden aikana.

Yhteistyöhön kuuluu muun muassa Typhoon-koneiden kokoonpanolinjan sekä niiden EJ200-moottoreiden tuotannon ja huollon tuominen Suomeen.

Tiedottamisessa on ollut jonkin verran hapuilua. Ministeri Quinin mukaan tarjottavien Typhooneiden tarkkaa määrää ei ole lupa kertoa, kun taas esimerkiksi Saab on jo etukäteen luvannut kertoa tarkkoja konemääriä.

Boeing kuittasi oman tarjouksensa aluksi lyhyellä tiedotteella, mutta vahvisti myöhemmin illalla eri suomalaismedioille myös tarjottavien koneiden määrät: 50 kappaletta yksipaikkaisia F/A-18 E Super Hornet -hävittäjiä sekä 14 kappaletta elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettua EA-18G Growler -versioita.

Ohjelmajohtaja Lauri Puranen sanoi viime viikonloppuna STT:n haastattelussa, että lukumäärän saa kyllä kertoa koneista, mutta ei aseista.