Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien luottamus talouteen vahvinta kolmeen vuoteen – lainaa aikoo ottaa useampi kuin koskaan mittaushistoriassa, kertoo Tilastokeskus

Kuluttajien luottamus talouteen on parasta lähes kolmeen vuoteen, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 3,8. Edellisen kerran se on ollut vähintään samalla tasolla toukokuussa 2018.

Vastaajista 38 prosenttia uskoi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana, kun viime kuussa samaan uskoi 27 prosenttia. Usko yleisen työttömyyden hellittämiseen oli kasvanut myös 11 prosenttiyksikköä, ja myös omaa työttömyyttä pelkäsi aiempaa harvempi.

Käsitys oman talouden kehityksestä oli sen sijaan suurin piirtein ennallaan viime kuun tasolla.

Ennakoitu kulutusjuhla häämöttää

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat tämän vuoden huhtikuussa parhaaksi koskaan mittaushistorian aikana. Mittauksessa rikkoutui myös muita tilastohuippuja, sillä ennätykselliset 24 prosenttia kuluttajista suunnitteli lainan ottamista vuoden sisällä.

Tilastokeskus on viime kuukausina kertonut, että suomalaisten asunnonostoaikeet ovat niin ikään korkealla, ja sama trendi jatkui myös huhtikuussa. Vuoden sisällä asunnon ostoa harkitsi kuudesosa kuluttajista.

Ekonomistit ovat laajasti ennakoineet kuluttajilla olevan koronapandemian jäljiltä patoutunutta kysyntää, vaikka kriisi onkin kohdellut rankasti monia. Toisille palveluiden sulkeutuminen on kuitenkin tuonut säästöjä.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi tuoreiden tilastojen lisäävän odotusta siitä, että Suomen talous elpyy nopeasti koronaepidemian hellittäessä ja että kesällä alkaa ennakoitu kulutusjuhla.

– Tautitilanne on kohentunut ja rokotukset auttavat avaamaan talouden lähelle normaalia toimintaa kesällä, mikä piristää niin kotitalouksien kuin yritysten odotuksia, Kuoppamäki sanoi tiedotteessa.

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen vastasi huhtikuussa noin tuhat Suomessa asuvaa henkilöä. Edellisessä kuussa luottamus oli –3 ja vuosi sitten huhtikuussa koronapandemian alettua –13,9. Keskuksen mittaus kuluttajien luottamuksesta ulottuu vuoteen 1995.

Myös yritysten usko tulevaan kohentunut

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreen suhdannebarometrin mukaan myös suomalaisyritysten odotukset seuraavalle puolelle vuodelle ovat kohentuneet kaikilla päätoimialoilla.

Vastaajayritykset arvioivat niin ikään nykyisen suhdannetilanteen kohentuneen. EK kuitenkin huomauttaa, että nykysuhdanteen yleiskuva on yhä vaatimaton.

– Suomen talous jatkaa piristymistään kesän tullessa. Rokotteet ja rajoitteiden purkaminen auttavat palvelusektorin tilannetta, joka monelta osin yhä varsin heikko, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen toteaa tiedotteessa.

EK:n neljä kertaa vuodessa toteutettavaan kyselyyn vastasi huhtikuussa runsaat 1 300 yritystä.