Lotta Svärd Säätiö haastaa kaikki veteraanien yksinäisyyden vähentämiseen

Kampanjalla kannustetaan kansalaisia tekoihin veteraanien yksinäisyyden vähentämiseksi. Kuvassa Lotta Svärdin patsas Lottamuseon pihalla Tuusulassa. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

Hanna Kauppinen / STT

Tänään vietetään kansallista veteraanipäivää. Kansallista veteraanipäivää on juhlittu vuodesta 1987 lähtien Suomen sotaveteraanien kunniaksi. Historiallisesti juhlapäivä ajoittuu Lapin sodan päättymisen päivään 27. huhtikuuta 1945.

Lotta Svärd Säätiö haastaa kaikki yksinäisyyden poistamiseen veteraanipäivänä käynnistämällään kampanjalla. Sillä kannustetaan kansalaisia tekoihin veteraanien yksinäisyyden vähentämiseksi.

– Yksinäisyys on vakava yhteiskunnallinen ongelma, ja ollut läsnä jo ennen koronaa. Kaikki voivat tehdä jotakin sen vähentämiseksi. Etenkin veteraanisukupolvi kärsii yksinäisyydestä juuri nyt erityisen paljon, Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen toteaa tiedotteessa.

Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi ihan vain kysymällä toisen kuulumisia. Mukaan voi myös haastaa kavereitaan jakamalla kampanjan kunniaksi tehtyä videota tai Kodin kynttilät -kappaletta verkossa.

Käynnissä on myös Sotiemme veteraanit/Sotiemme naiset -keräys, jonka kautta rahat ohjautuvat veteraaniväestön yksinäisyyden torjuntatyöhön eli tapahtumien ja virkistys- sekä vierailutoiminnan järjestämiseen.

Lottahenkeä tässä ajassa

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa ei järjestetä tänä vuonna yleisötapahtumana. Tampereen kaupunki järjestää televisioitavan pääjuhlan, joka on katsottavissa Yle TV1:ssä.

Juhlalähetyksessä valtiovallan tervehdyksen esittää presidentti Sauli Niinistö.

Varusmieskeräykset ovat koronan vuoksi jääneet viime ja tänä vuonna tekemättä, joten säätiö teki 50 000 euron lahjoituksen veteraaneille. Myös moni sidosryhmä on lähtenyt haasteeseen.

– Haastekampanja on osa Lotta Svärd 100 -juhlavuotta. Se antaa jokaiselle mahdollisuuden osallistua juhlavuoteen ja kunnioittaa lottien tekoja. Lotat auttoivat sodan aikana sotilaita, ja näin myös korona-aikana. Uskon, että jokaisessa meissä on lottahenkeä, Anne Nurminen sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka