Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lämmin kevätsää väistyi koleuden ja rännän tieltä, ja viileys jatkuu vapun yli – "Mitään selvää lämpenemistä ei ole näköpiirissä"

Kevät otti perjantaina merkittävästi takapakkia eri puolilla maata, eikä lämmin sää ole aivan pian palaamassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan myös viikon päästä häämöttävää vappua vietetään hyvin todennäköisesti viileähkössä säässä.

Toista viikkoa kestäneen lämpimän jakson jälkeen sää viileni perjantaina selvästi, ja Etelä-Suomessakin koettiin perjantaiaamuna paikallisia räntäsateita.

Kolea sää jatkuu viikonloppuna ja ensi viikolla. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan nyt on alkanut 10–14 vuorokauden viileä ja epävakainen jakso, joka yltää vapun yli toukokuun alkupuolelle.

– Mitään selvää lämpenemistä ei ole näköpiirissä, Tuovinen sanoo.

Nyt käynnistynyt viileän sään jakso on Tuovisen mukaan ajankohtaan nähden hieman tavanomaista kylmempi, mutta ei merkittävästi. Hän huomauttaa, että juuri päättyneen kymmenen päivän jakson aikana oli viitenä tai kuutena päivänä noin viisi astetta keskimääräistä lämpimämpää.

– Nyt tullaan jopa hieman keskimääräistä alempiin lukemiin. Siinä se romahdus on merkittävä. Mutta nämä lämpötilat eivät kuitenkaan älyttömästi poikkea keskimääräisistä huhtikuun loppupäivinä.

Vappuna koleaa

Vappuna Suomenlahden yllä on pieni matalapaineen keskus, ja lämpötilat pysyttelevät Etelä-Suomessakin näillä näkymin enimmäkseen 10 asteen alapuolella. Vappuaattona 30. huhtikuuta lämpötila voi nipin napin yltää paikoin 10 asteeseen, mutta yöllä on tiedossa pakkasta, ja vapunpäivän aamupäivänä lämpötila lienee enimmillään noin viidessä asteessa.

– Tämmöinen aika tyypillinen vappu kuitenkin. Tuskin nyt lunta sataa, jos lämpötila on ylimmillään siellä 10 asteessa. Mutta viileähkö vappu näyttää tällä hetkellä olevan todennäköinen.

Vasta vapun jälkeen Suomeen saattaa virrata lämpimämpää ilmaa Keski- ja Etelä-Euroopasta.

Pohjanmaa sai lumipeitteen, Kaakkois-Suomessa voi ukkostaa

Tänään sää on ollut lähes koko maassa epävakainen ja kylmä.

Pirkanmaalla ja Vaasan ja Seinäjoen seudulla on tullut päivällä melko sakeasti märkää lunta, ja lumisadealueita on myös Kainuussa ja Oulun pohjoispuolella.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla ei ollut vielä torstaina illalla lumipeitettä, mutta perjantaina aamupäivällä lunta oli maassa paikoin jo 10 senttimetriä.

Tänään iltapäivällä Viron puolelta tulee kuuroja Kaakkois-Suomeen, jossa esiintyvät iltapäivän reippaimmat kuurot ja ukkonenkin on mahdollista. Muualla on pilvistä ja ajoittaisia kuuroja.

Sadekuurot jatkuvat lauantaina. Sunnuntaiaamu on poutaisempi, mutta illalla pitäisi jälleen sadella. Sen jälkeen vallitsevaksi tulee kuivempi itäinen ilmavirtaus, ja alkuviikosta voi odottaa poutaisempaa.

Maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat kohoavat viikonloppuna kahden ja kahdeksan asteen välille, lämpimintä on itärajalla. Alkuviikosta lämpötila voi kohota lähelle kymmentä astetta.

Lapissa ollaan nollan tienoilla, ja Pohjois-Lapissa päivälämpötilat voivat lähipäivinä jäädä pakkasen puolelle.

Huhtikuun lopun lumisateet eivät ole harvinaisia etelässäkään

Tuovisen mukaan sekä lauantaina että sunnuntaina maan eteläosassa on mahdollista nähdä taivaalta tulevan muutakin kuin vettä. Lumi- ja räntäsateita voi tulla etenkin lännessä, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla, mutta myös Uudellamaalla räntäkuurot ovat mahdollisia.

Lumentulo tähän aikaan vuodesta etelärannikolla ei vielä ole harvinaista.

– Melkeinpä toukokuun toiselle viikolle asti räntä- ja lumisateet eivät ole poikkeuksellisia. Sitten kun mennään toukokuun puoliväliin, varsinkin etelässä lumisateen ja räntäsateen todennäköisyys pienenee huomattavasti.

Lumiraja kulkee tällä hetkellä suunnilleen Satakunnan Merikarviasta Pohjois-Karjalan Ilomantsiin. Kuopio–Joensuu-linja on jo käytännössä lumetonta aluetta, mutta sen pohjoispuolella lunta on.