Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyriassa pidetään presidentinvaalit toukokuun lopussa

Syyriassa järjestetään presidentinvaalit 26. toukokuuta, maan parlamentin puhemies kertoi sunnuntaina.

Presidentinvaalit ovat jo toiset, jotka Syyriassa pidetään vuonna 2011 alkaneen sisällissodan aikana. Presidentti Bashar al-Assad ei ole vielä virallisesti ilmoittautunut ehdokkaaksi, mutta hänen odotetaan saavan vaaleissa uuden seitsenvuotisen virkakauden.

Syyriaa vuodesta 2000 hallinnut Assad voitti ylivoimaisesti 88 prosentin ääniosuudella vuonna 2014 järjestetyt edelliset vaalit, joita on yleisesti pidetty epädemokraattisina. Vaalit pystyttiin pitämään vain niissä osissa maata, jotka olivat hallituksen hallussa.

Vaaleihin voi hakea ehdokkaaksi maanantaista lähtien. Ehdokkaaksi päästäkseen on pitänyt asua Syyriassa yhtäjaksoisesti vähintään viimeiset 10 vuotta, mikä sulkee vaaleista pois maanpaossa olevat oppositiopoliitikot. Ehdokkaalla pitää olla myös vähintään 35 kansanedustajan tuki.

Ulkomailla asuvat syyrialaiset voivat äänestää suurlähetystöissä 20. toukokuuta.

Edellisiin vaaleihin nähden tilanne Syyriassa on muuttunut merkittävästi, ja vaalit pystytään todennäköisesti järjestämään suuremmassa osassa maata kuin viimeksi. Assadin hallinto on vuodesta 2015 lähtien päässyt Venäjän tuella selvästi niskan päälle sisällissodassa, ja sen arvioidaan kontrolloivan noin kahta kolmasosaa Syyriasta, mukaan lukien maan pohjoisosan tärkeintä kaupunkia Aleppoa.

Viime vuosi oli Syyrian sodan toistaiseksi rauhallisin kuolonuhrien määrässä mitattuna, mutta todellista loppua konfliktille ei ole vielä näköpiirissä. Syyria on myös vakavan talouskriisin kourissa, jonka takia nälänhätä uhkaa suurta osaa väestöstä.

Syyrian sodassa on kuollut vähintään 380 000 ihmistä, ja puolet syyrialaisista on joutunut jättämään kotinsa.