Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntavaaleissa voi ensi kertaa äänestää ennakkoon autosta – oikeusministeriö julkaisi ohjeet turvalliseen äänestämiseen

Koronaviruksen varjostamissa kuntavaaleissa suomalaiset pääsevät ensimmäistä kertaa äänestämään ennakkoon myös autosta tai muusta kulkuvälineestä ulkomailta tutun drive-in-mallin mukaisesti.

Kaikissa kunnissa tämäntyyppistä äänestystä ei olla järjestämässä, mutta koska ennakkoon äänestävä voi käydä myös toisen kunnan alueella äänestämässä, voivat drive-in-pisteet palvella useamman kunnan asukkaita.

– Tämä mahdollistaa kuntien välisen yhteistyön, eli voidaan käyttää resursseja yhteisten äänestyspaikkojen järjestämiseen, kertoo Kuntaliiton varautumisen ja turvallisuuden asiantuntija Ari Korhonen tänään etänä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Näillä näkymin drive-in-mahdollisuus koskee vain ennakkoäänestystä.

– Vaalilain puolesta ei ole estettä sille, että drive-iniä olisi vaalipäivänä, mutta en tiedä, onko millään kunnalla tällaisia suunnitelmia, kertoi oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen tiedotustilaisuudessa.

Drive-inin lisäksi äänestystä järjestetään myös ulkoilmassa sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä. Varsinaisena vaalipäivänä ulkona äänestäminen toteutetaan kuitenkin erityisjärjestelynä lääkärin määräämässä karanteenissa oleville, ja muutoin äänestys tehdään pääosin sisätiloissa.

Oikeusministeriö on tänään julkaissut verkossa ohjeet turvalliseen äänestämiseen kuntavaaleissa. Ohjeet lähetetään myös kotiin äänioikeusilmoituksen mukana.

"Ehdottomasti uusia ilmiöitä äänestyshistoriassa"

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan kyse on ensi kerrasta hänen uransa varrella, kun drive-in-äänestystä ja ulkoilmaäänestystä järjestetään tähän tapaan.

– Ehdottomasti uusia ilmiöitä meidän äänestyshistoriassa, odotan mielenkiinnolla miten sujuu. Näistä voi tulla tuleviinkin vaaleihin malleja siitä, miten äänestys voidaan toimittaa. Vaalilaki on joustava ja mahdollistaa tällaisenkin äänestämisen, hän kertoi tiedotustilaisuudessa.

Jääskeläinen odottaa äänestysaktiivisuuden nousevan muun muassa uusien järjestelyjen ansiosta. Ennakkoäänestysjakson pidentämisessä toiveena oli, että mahdollisimman moni suomalainen äänestäisi hyvissä ajoin ennakkoon, jolloin vältyttäisiin pahimmilta ruuhkilta vaalipäivänä ja viimeisten ennakkoäänestyspäivien iltoina.

– Tällä kuviolla haetaan sitä, että äänestäjämäärät tasoittuisivat eikä syntyisi kovin paljon ruuhkia, Jääskeläinen sanoo.

Suomen tilanne on vaalijohtajan mukaan kansainvälisesti verrattuna hyvä. Hän nostaa verrokiksi Hollannin maaliskuun parlamenttivaalit, joissa noin kolme kertaa Suomea suurempi äänioikeutettujen määrä kutsuttiin vaaliuurnille kolmen päivän aikana tavallisen yhden sijaan.

Suomessa äänioikeutettuja on noin 4,5 miljoonaa ja ennakkoon äänestäminen jakautuu kahden viikon ajalle 26.5. – 8.6, minkä lisäksi on vielä varsinainen vaalipäivä 13. kesäkuuta.

THL: Epidemiatilanne etenee parempaan suuntaan

Oikeusministeriö sai osakseen kritiikkiä riittämättömänä pidetystä koronavirukseen varautumisesta sen jälkeen, kun maaliskuun alussa vaalit päätettiin siirtää huhtikuulta kesäkuulle.

– Päätös siirrosta oli oikea. Vaalit olisi pystytty toimittamaan, mutta siinä olisi ollut paljon riskejä, Jääskeläinen kommentoi.

Epidemiatilanteen suunta on nyt parempi vaalien kannalta, vakuuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

– Epidemiatilanne etenee parempaan suuntaan. On todennäköistä, että (tartunnat) laskevat tästä eteenpäinkin, koska käytössä ovat varsin voimakkaat rajoitukset. Toinen asia, joka etenee, ovat rokotukset. Riskiryhmien rokottaminen edennyt erittäin hyvin, kertoi tiedotustilaisuudessa THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.

THL:n raportoimien tarkkojen koronalukujen mukaan uusia tartuntoja on raportoitu tänään 289. Testipäiville jaettujen tartuntojen mukaan viimeisen kahden viikon aikana on todettu liki 3 200 tartuntaa vähemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut 22,1 prosenttia väestöstä, selviää THL:n tuoreimmista luvuista . Ensimmäisen annoksen on saanut noin 1,23 miljoonaa ihmistä.

Äänestyspaikoilla suojapleksit

Kunnilla ei ole vielä antaa tarkkaa määrää niistä äänestyspaikoista, joissa tarjotaan mahdollisuus ulkona äänestämiseen.

Koronaviruksen vastaisia turvatoimia noudatetaan myös sisällä, ja niihin kuuluvat turvavälit, käsien desinfioiminen ja kasvomaskien käyttö. Tarvittaessa äänestyspaikoilla jaetaan myös maskeja äänestäjille, joilta sellainen puuttuu.

Äänestyspaikoilla vaalivirkailijoiden ja äänestäjien välissä on suojapleksi. Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa olevia varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä, joista voi kysyä oman kunnan keskusvaalilautakunnalta.