Kokoomus pitää hallituksen talouspolitiikkaa vastuuttomana – SDP vastaa samalla mitalla: "Kokoomus on itse vastuuton koronan keskellä"

Kokoomus peräänkuuluttaa Suomeen 80 prosentin työllisyysastetta vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaisi puolueen mukaan 300 000:ta lisätyöllistä.

Puolue julkaisi keskiviikkona talouspoliittiset linjauksensa 2020-luvulle. Samalla kokoomus lähetti terveisensä ensi viikon puoliväliriiheen hallitukselle, jota se kehotti palaamaan julkisen talouden menokehykseen. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo arveli tämän olevan iso haaste, koska hänen mukaansa hallitus on lisännyt pysyviä menoja paljon.

– Kyse on siitä, kuittaavatko hallituspuolueet, kuittaako keskustapuolue sen, että samalla talouspolitiikan vastuuttomalla linjalla jatketaan myös seuraavat kaksi vuotta, eli ei tehdä aidosti uudistuksia, Orpo sanoi.

Oppositiossa oleva kokoomus kehotti hallitusta muun muassa porrastamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan, laajentamaan paikallisen sopimisen mahdollisuuden kaikille työpaikoille ja hylkäämään hallituksen valmisteleman sote-uudistuksen.

Lisäksi puolue nostaisi kotitalousvähennyksen enimmäismäärän 5 000 euroon. Kokoomuksen usein puolustaman kotitalousvähennyksen maksimi on tällä hetkellä 2 250 euroa henkilöltä.

Puolue kaipasi myös tutkimus- ja kehitystoimintaan menevien investointien vauhdittamista sekä korkeakoulujen pääomittamista miljardilla eurolla.

"Sote takaa laadukkaat ja yhdenvertaiset palvelut"

SDP:n kolmas varapuheenjohtaja Matias Mäkynen pitää kokoomuksen vaatimuksia sote-uudistuksen hylkäämisestä ja kovasta talouskurista keskellä koronaa vastuuttomina. Mäkysen mukaan nyt ei ole aika leikata vaan investoida suomalaisten hyvinvointiin ja koulutukseen sekä kasvualoihin.

– Marinin (sd.) hallituksen sote-uudistuksen takana seisoo iso joukko sote-alan johtajia ja asiantuntijoita, Mäkynen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa uudistus turvaa laadukkaat ja yhdenvertaiset palvelut kaikille suomalaisille sekä laskee kustannuksia pitkällä aikavälillä perustason palveluverkkoa vahvistamalla.

Kokoomus vaatii esityksessään myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja julkisen talouden sopeuttamista.

– Korona on kurittanut eri alojen ihmisiä nyt todella kovaa. Kokoomuksen esitys ansiosidonnaisen leikkaamisesta iskisi nimenomaan kaikkein hankalimmassa asemassa olevien työttömyysturvaan. Mielestäni tämä ei ole oikein, Mäkynen varoittaa.

Hän huomauttaa, että ekonomistit ovat kerta toisensa jälkeen todenneet, että valtiovetoinen elvytys on ainut ratkaisu koronan aiheuttamassa taloustilanteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka