Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n ihmisoikeuskomissaari pelkää Myanmarin luisuvan täyteen konfliktiin ja varoittaa mahdollisista ihmisyyden vastaisista rikoksista

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet varoitti tiistaina mahdollisista ihmisyyden vastaisista rikoksista Myanmarissa.

Bacheletin mukaan näyttää myös siltä, että tilanne Myanmarissa on luisumassa kohti täyttä konfliktia. Hän painotti, etteivät muut maat saa antaa Syyriassa ja muualla tehtyjen tuhoisien virheiden toistua Myanmarissa.

Helmikuun alussa tehdyn sotilasvallankaappauksen jäljiltä Myanmar on kaaoksessa ja maan talous halvaantunut.

Ihmisoikeuskomissaari vaati tiedotteessaan valtioita ryhtymään välittömiin ja päättäväisiin toimiin, jotta vallankaappauksen tehneet armeijan johtajat saadaan lopettamaan "kansan sortamisen ja teurastuksen".

Bacheletin mukaan tuomitsemiset sekä rajoitetut ja kohdistetut pakotteet eivät selkeästikään riitä. Sen sijaan vaikutusvaltaisten valtioiden tulisi hänen mukaansa painostaa armeijaa tekemään loppu vakavista ihmisoikeusrikkomuksista ja mahdollisista ihmisyyden vastaisista rikoksista.

Paikallisen kansalaisjärjestön mukaan yli 700 siviiliä on saanut surmansa sotilasjuntan yrittäessä tukahduttaa vallankaappausta vastustavia mielenilmauksia. Kuolonuhrien joukossa on järjestön mukaan 50 lasta.

Myanmarissa kaikuja Syyriasta vuonna 2011

Aseistautuneet kapinallisryhmät ovat viime viikkoina lisänneet iskujaan Myanmarin armeijaa ja poliisia vastaan, mikä on lisännyt entisestään pelkoja siitä, että maa voisi olla luisumassa sisällissotaan.

Armeija on vastannut hyökkäyksiin ilmaiskuilla, joiden kerrotaan ajaneen tuhansia siviilejä kodeistaan.

Bacheletin mukaan armeija näyttää tehostavan määrätietoisesti säälimättömän väkivaltaisia käytäntöjään myanmarilaisia vastaan. Ihmisoikeuskomissaari painottaa armeijan käyttävän kansalaisia vastaan muun muassa sotilaskalustoa.

– Ilmoilla on selkeitä kaikuja Syyriasta vuonna 2011, Bachelet varoittaa.

Bachelet viittaa Syyrian sisällissodan alkamisvuoteen. Syyrian sisällissodan vuoksi kymmenen vuoden aikana lähes 400 000 ihmistä on saanut surmansa ja yli kuusi miljoonaa on joutunut pakenemaan maasta.

– Myös siellä (Syyriassa) näimme rauhanomaisia protesteja, joihin vastattiin tarpeettomalla ja selvästi suhteettomalla voimalla.

Bacheletin mukaan hallinnon toteuttama julma sorto johti Syyriassa siihen, että osa kansasta tarttui aseisiin, mitä seurasi ympäri maata nopeasti laajeneva väkivallan kierre.

"Vaikka nyt on juhla-aika, emme voi pitää hauskaa"

Myanmarissa on vietetty tiistaina uuttavuotta, mutta sotilasvallankaappausta vastustavat mielenosoittajat ovat käyttäneet juhlallisuuksia hyväksi protesteissaan. Mielenosoittajat ovat muun muassa maalanneet demokratiaa puolustavia tekstejä perinteisiin saviruukkuihin ja asettaneet ruukut katujen varsille.

Erään yangonilaisen ruukkurivin viesti kehotti "taistelemaan demokratian puolesta", kun taas toisissa vaadittiin peräänantamattomuutta.

Viime vuonna uudenvuoden juhlallisuudet peruttiin koronapandemiarajoitusten vuoksi. Tänä vuonna monet mielenosoittajat ovat sen sijaan vannoneet boikotoivansa perinteisesti vesisodan merkeissä juhlittavaa Thingyan-festivaalia. Osan mielestä olisi epäkunnioittavaa pitää hauskaa, kun niin moni on menettänyt henkensä ja noin 3 000 ihmistä on otettu kiinni.

– Vaikka nyt on juhla-aika, emme voi pitää hauskaa. Me emme ole onnellisia, ennen kuin tämä diktaattori on kaadettu, ja aiomme kapinoida siihen saakka, eräs nimettömänä kommentoinut mandalaylainen yliopisto-opiskelija kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Toisen mielenosoittajan mukaan tulevien päivän ajalle on juhlallisuuksien sijaan kehitteillä monia muita asioita, joilla mielenosoittajat voivat ilmaista vastustavansa vallassa olevaa armeijaa.