Biden julisti odotetusti koronarokotteiden tarjoamisen kaikille amerikkalaisille lähiviikkoina – varoitti silti elämän ja kuoleman kamppailusta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on julistanut odotetusti, että kaikki amerikkalaiset aikuiset voivat hakeutua koronarokotuksiin jo kahden viikon kuluttua 19. huhtikuuta mennessä. AFP / LEHTIKUVA

Lassi Lapintie / STT

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on julistanut odotetusti, että kaikki amerikkalaiset aikuiset voivat hakeutua koronarokotuksiin jo kahden viikon kuluttua 19. huhtikuuta mennessä. Asiasta kertovat muun muassa politiikan lehti Hill ja uutiskanava CNN .

Presidentin mukaan 200 miljoonan annetun rokoteannoksen raja rikotaan ennen hänen sadatta päivää virassaan huhtikuun lopulla. Valkoisen talon luona pidetyssä puheessaan Biden kuitenkin varoitti siitä, että Yhdysvallat käy yhä koronaviruksen kanssa elämän ja kuoleman kamppailua.

– Ymmärrän, että ihmisiä voi hämmentää se, että vaikka rokotteet ovat pelastaneet kymmeniä tuhansia henkiä, on pandemia yhä vaarallinen. Sen voin selittää yhdellä sanalla: aika. Jopa tällä ennätysmäisellä nopeudella emme ole vielä edes puolessavälissä yli 300 miljoonan amerikkalaisen rokottamista. Tämä vie aikaa, Biden sanoi.

– Emme ole vielä kalkkiviivoilla. On vielä paljon työtä tehtävänä. Olemme yhä elämän ja kuoleman kisassa viruksen kanssa, hän jatkoi Hill-lehden mukaan.

Neljä miljoonaa rokotetta vuorokaudessa

Presidentti vetosi kansalaisiin, jotta he pitäisivät yhä etäisyyttä toisistaan ja käyttäisivät maskeja. Maan on Bidenin mukaan oltava "sotajalalla" viruksen voittamiseksi.

Jos Bidenin julistama aikataulu toteutuu, rokotteita ei enää tarjota vain erilaisille riskiryhmille vaan ne avataan kaikille. Tämä ei vielä tarkoita sitä, että kaikki pääsevät rokotettaviksi heti, vaan rokotusjonojen pituus riippuu siitä, kuinka nopeasti rokotteita saadaan.

Yhdysvaltain rokotustahti on jättänyt EU-alueen varjoonsa. Viime viikonloppuna maassa rikottiin neljän miljoonan vuorokaudessa annetun koronarokotteen raja.

Euroopan komission mukaan laumasuoja koronavirusta vastaan on saavutettavissa vanhalla mantereella vasta kesän loppuun mennessä. EU:n on mahdollista antaa suurimmalle osalle alueen aikuisista koronarokote syyskuun puoliväliin mennessä, kertoi komission tiedottaja Stefan de Keersmaecker tiistaina.

USA:ssa määrällisesti eniten annettuja rokotteita

Our World In Data -tilastopalvelun tietoihin perustuvan CNN:n seurannan mukaan Yhdysvalloissa on annettu määrällisesti eniten rokoteannoksia maailmassa, yli 167 miljoonaa. Perässä tulevat Kiina yli 142 miljoonallaan sekä Intia 83 miljoonallaan.

Väestöltään miljoonaluokkaan kuuluvista valtioista Yhdysvaltoja suhteellisesti suuremman osan väestöstään ovat rokottaneet Israel, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Chile ja Britannia.

Lisäksi suhteellisessa rokotettujen osuudessa edelle ovat ehättäneet monet alle miljoonan asukkaan valtiot ja alueet, kuten Gibraltar, Seychellit ja Bhutan.

Brasiliassa yli 4 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Brasiliassa on kirjattu ensimmäistä kertaa yli 4 000 koronavirukseen liitettyä kuolemaa vuorokauden sisällä, kertoo maan terveysministeriö. Uhreja kirjattiin kaikkiaan 4 195 päivässä.

Kaikkiaan Brasiliassa arvioidaan kuolleen koronavirukseen liittyen liki 337 000 ihmistä. Uhrien määrässä mitattuna Brasilian edellä on vain Yhdysvallat yli 550 000 kuolleellaan. Brasilian terveydenhuoltojärjestelmä on venynyt äärirajoilleen kamppailussa uusinta virusaaltoa vastaan.

Valtion hallintoa on syytetty riittämättömistä toimista viruksen pysäyttämiseksi.

– Olemme kauhistuttavassa tilanteessa, emmekä näe tarpeellisia toimenpiteitä osavaltioiden tai liittovaltion hallituksilta, epidemiologi Ethel Maciel kertoo AFP:lle.

Macielin mukaan ainoa tapa hidastaa viruksen nopeaa leviämistä olisi tehokas maan sulkutila vähintään 20 päivän ajaksi.

Brasilian alati pahemmaksi äitynyt terveyskriisi on heikentänyt oikeistopopulistisen presidentti Jair Bolsonaron asemaa. Bolsonaro tunnetaan pitkän linjan koronankiistäjänä, joka on vähätellyt viruksen vaarallisuutta senkin jälkeen, kun sairasti itse taudin viime vuonna.

Bolsonaron hallitus on vaihtanut jo neljänteen terveysministeriinsä, ja viime viikolla Bolsonaro vaihtoi useita muitakin ministereitään sekä asevoimien komentajia.

212 miljoonan asukkaan Brasiliassa on todettu keskimäärin 2 757 uutta koronakuolemaa vuorokaudessa viimeisen viikon aikana. Uusien tartuntojen luku on maailman suurin. Myös suhteellisessa kuolleisuudessa Brasilian tilanne on maailman synkimpiä.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

--

Korjaus klo 18.45: Brasiliassa on todettu keskimäärin 2 757 uutta koronakuolemaa vuorokaudessa, ei koronatartuntaa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka