Hallitus käsittelee rokotusjärjestyksen muuttamista ja suunnitelmaa koronarajoitusten purkamisesta

Julkisuudessa on keskusteltu ahkerasti siitä, tulisiko koronarokotteita painottaa Suomessa pahimmille epidemia-alueille. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Hallitus kokoontuu iltapäivällä tuoreimpaan koronaneuvonpitoonsa Helsingin Säätytaloon.

Valtioneuvoston kanslian mukaan neuvotteluissa käsitellään muun muassa rokotusasioita. Julkisuudessa on keskusteltu ahkerasti siitä, tulisiko koronarokotteita painottaa Suomessa pahimmille epidemia-alueille.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi viime viikolla, että sosiaali- ja terveysministeriö sekä sen alainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos valmistelevat mallia, jolla rokotteiden jakelua voitaisiin painottaa pahimmille epidemia-alueille sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR oli tätä ennen suositellut lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein, että koronarokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi epidemian tilanne eri alueilla.

Jos hallitus tekee asiasta päätöksiä, niistä voidaan kertoa jo illalla.

Strategiassa päivämääriä rajoituksista luopumiselle - voi muuttua tautitilanteen mukaan

Hallitus käy läpi ajankohtaista epidemiatilannetta sekä valmistelee myös niin sanottua exit-suunnitelmaa eli Suomen tietä ulos koronakriisistä.

Pääministeri Marinin mukaan kyseinen tiekartta on tulossa laajempaan keskusteluun pääsiäisen jälkeen ensi viikolla, jolloin sitä on tarkoitus esitellä myös oppositiolle.

Koko hallitus keskustelee nyt ensimmäistä kertaa tiekartasta, jota on valmisteltu valtioneuvoston kansliassa. Suunnitelmassa on tarkoitus antaa alustavia päivämääriä eri rajoitusten purkamiselle, mutta sillä ajatuksella, että päivämäärät voivat käytännössä vielä muuttua tautitilanteen mukaan.

HS-gallup: Enemmistö suomalaisista kohdentaisi koronarokotuksia pahimmille epidemia-alueille

Enemmistö suomalaisista katsoo, että rokotusten jakelussa tulisi alkaa huomioida myös alueellinen koronaepidemiatilanne, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä.

Käytännössä se tarkoittaisi, että rokotuksia kohdennettaisiin nykyistä enemmän pahimmille epidemia-alueille ja vähemmän niille alueille, joissa epidemiatilanne on parempi.

Vastaajista 38 prosenttia aloittaisi alueellisen painottamisen mahdollisimman nopeasti. Sen sijaan 36 prosenttia aloittaisi sen vasta sitten, kun koko maan riskiryhmäläiset on ensin rokotettu.

22 prosenttia vastaajista ei kannata rokotejakelun alueellista kohdentamista epidemiatilanteen mukaan. Neljä prosenttia vastanneista ei kertonut kantaansa.

Kyselyn toteutti Kantar TNS , ja aineisto kerättiin internetpaneelilla 29.–30. maaliskuuta. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 148. Virhemarginaali on noin 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka