Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkeimman oikeuden käsittelyyn tuli viime vuonna aiempaa vähemmän asioita

Korkeimpaan oikeuteen tuli viime vuonna käsiteltäväksi noin seitsemän prosenttia vähemmän asioita kuin edellisvuonna, ilmenee vuosikertomuksesta.

Vuonna 2020 korkeimpaan oikeuteen saapui kaikkiaan 1 883 asiaa. Vuonna 2019 saapuneiden asioiden määrä oli 2 029.

Käsittelyajat eivät pidentyneet, vaikka koronaepidemia vaikutti myös korkeimman oikeuden työskentelyoloihin ja toimintatapoihin. Viime vuonna ratkaistujen asioiden keskimääräinen käsittelyaika oli hivenen lyhyempi kuin edellisvuonna.

Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiä julkaistiin 101, mikä vastaa viime vuosien tasoa.

Vuonna 2020 kaikkien ratkaistujen asioiden keskimääräinen käsittelyaika oli 5,3 kuukautta, vuonna 2019 taas 5,4 kuukautta. Vielä vuonna 2015 keskimääräinen käsittelyaika oli korkeimmassa oikeudessa 6,9 kuukautta.

Valituslupia myönnettiin hieman enemmän

Määrällisesti suurin osa vireille tulleista asioista oli valituslupahakemuksia, joita saapui viime vuonna 1 606. Valituslupia myönnettiin 133 eli 11 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Hylättyjen valituslupahakemusten kohdalla käsittelyaika oli keskimäärin 3,9 kuukautta. Niissä tapauksissa taas, joissa valituslupa myönnettiin, käsittelyaika kokonaisuudessaan oli keskimäärin 17,5 kuukautta eli hieman alle puolitoista vuotta.

Valituslupahakemuksista hieman yli kolmasosa koski aiempien vuosien tapaan sellaisia asioita, joissa hovioikeus ei ollut myöntänyt valittajalle jatkokäsittelylupaa.

Oikeus toimi osittain etätöissä

Korkein oikeus siirtyi viime vuonna osittain etätyöhön koronapandemian vuoksi. Esimerkiksi kokouksiin oli sallittua osallistua etänä, ja asiakirjoja jaettiin aiempaa enemmän sähköisesti. Syksyllä asioita käsiteltiin paikan päällä istuntosalissa enemmän kuin keväällä.

Koronaepidemian tuomat rajoitukset eivät viime vuoden aikana aiheuttaneet korkeimmalle oikeudelle niin suuria haasteita kuin esimerkiksi käräjäoikeuksille ja hovioikeuksille, sillä suullisia käsittelyjä on KKO:ssa muutoinkin varsin vähän.