Bolsonaro tekee hallinnossaan siivousta – useampi ministeri kerralla vaihtoon Brasiliassa

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro (vas.) vaihtaa muun muassa maan puolustusministerin. Tehtävän jättää Fernando Azevedo e Silva. Arkistokuva. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Brasiliassa on mennyt kerralla vaihtoon useampi ministeri maan presidentin Jair Bolsonaron muokatessa hallintoaan. Muun muassa ulko-, puolustus- ja oikeusministerit vaihtuvat, kerrotaan hallinnon tiedotteessa. Lisäksi Bolsonaro nimitti muun muassa uuden kansliapäällikön ja hallinnon sihteerin.

Monet Bolsonaron tekemistä muutoksista tulivat yllätyksenä, joskin presidentin aikeista erottaa ulkoministeri Ernesto Araujo oli jo ehtinyt liikkua huhuja. Araujoa on kritisoitu hallinnon ongelmista hankkia koronarokotteita.

Bolsonaron hallinnossa on viuhunut ovi aiemminkin, sillä pelkästään koronapandemian aikana maassa on ehtinyt olla jo neljä eri terveysministeriä. Viimeisin heistä aloitti tehtävässään noin viikko sitten. Kardiologi Marcelo Queiroga, 55, seurasi tehtävässä kenraali Eduardo Pazuelloa, jolla ei ole minkäänlaista lääketieteellistä taustaa.

Koronavastarinnassa pehmenemisen merkkejä

Bolsonaro on siivonnut hallintoaan tyytymättömyyden kasvaessa hänen riittämättömien koronatoimiensa vuoksi. Presidentti valmistautuu vuoden 2022 presidentinvaaleihin, joissa hän hakee jatkokautta.

Bolsonaro on vähätellyt toistuvasti lääketieteen asiantuntijoiden neuvoja, koronavirusta ja maan koronatilannetta. Nyt hän vaikuttaa kuitenkin pelkäävän, että hänen omat hyökkäyksensä koronasulkuja, kasvomaskeja ja tiettyjä rokotteita vastaan voisivat hankaloittaa ensi vuoden kampanjointia.

Bolsonaron koronavastarinnassa on nähty viime aikoina pehmenemisen merkkejä. Hän muun muassa perusti kriisikomitean maan koronatilanteen vuoksi.

Brasiliassa on kirjattu määrällisesti toisiksi eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa heti Yhdysvaltojen jälkeen.

Brasiliassa on vahvistettu yli 12,5 miljoonaa koronatartuntaa ja reilut 312 000 koronakuolemaa.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka