Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi graafi näyttää, miksi koronarokotteiden jakelu on hidasta EU-maissa – USA:ssa rokottaminen etenee, koska Joe Biden omaksui Trumpin politiikan

USA:n presidentti Biden rokottaa oman kansalaiset ensin. EU:ssa valmistettuja rokotteita on virrannut pois unionista.

Euroopan unionissa hitaasti käynnistyneet koronarokotukset ovat nostattaneet kritiikkiä rokotussopimuksista vastuussa olevaa EU-komissiota kohtaan.

Uutissuomalaisen torstaina julkaisemassa kyselyssä suomalaiset Euroopan parlamentin jäsenet moittivat kovin sanoin komissiota epäonnistumisesta rokotesopimusten valmistelussa.

Tieteellisen analyysitiedon tuottamiseen erikoistuneen Airfinity-yhtiön keräämät tiedot osoittavat keskeisen syyn koronarokotusten hitaudelle EU:ssa. Yhtiön mukaan EU:ssa valmistettuja rokotteita on viety runsain mitoin unionin ulkopuolelle.

EU on tässä suhteessa toiminut toisin kuin Yhdysvallat ja Iso-Britannia, jotka ovat keskittyneet rokottamaan omaa väestöään.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääekonomisti Gita Gopinath jakoi perjantaina lyhytviestipalvelu Twitterissä Airfinityn tuottaman graafin, joka näyttää Kiinan, USA:n, Intian, EU:n ja Iso-Britannian erilaisten koronarokotepolitiikan seurauksia.

Airfinityn tiedoista käy ilmi, että USA:ssa on valmistettu 164 miljoonaa rokoteannosta, mutta niistä yhtäkään ei ole viety ulkomaille.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan tähän on syynä se, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on omaksunut edeltäjänsä Donald Trumpin "Amerikka ensin"-politiikan rokotteiden jakamisessa.

Biden ei ole suoraan kieltänyt rokotevientiä, mutta rokotevalmistajien kanssa solmitut sopimukset takaavat Bloombergin mukaan sen, että lääkeyhtiöt toimittavat rokoteannokset ensin USA:han.

Aiemmin Biden on sanonut, että USA:ssa valmistettuja rokotteita voidaan viedä maasta sitten, kun amerikkalaiset on rokotettu.

Yhdysvallat ei ole antanut lupaa edes maassa valmistettujen Astra Zenecan rokotteiden viennille, vaikka kyseisellä rokotteella ei ole ollut käyttölupaa USA:ssa.

Airfinityn tiedot osoittavat, että EU-maiden koronarokotepolitiikka on ollut tyystin toinen kuin USA:n.

EU-maissa on valmistettu 108 miljoonaa rokote-annosta. Niistä peräti 42 prosenttia eli 46 miljoonaa annosta on viety muualle.

Myös Intiassa ja Kiinassa valmistetuista koronarokotteita merkittävä osa, eli 44–48 prosenttia on viety ulos maasta.

Iso-Britannia on noudattanut USA:n kanssa samaa vientikieltopolitiikkaa, ja kaikki 16 miljoonaa Britanniassa valmistettua koronarokoteannosta on piikitetty britteihin.

Gita Gopinathin mukaan koronapandemian taltuttaminen vaatii, että rokotteita aletaan jakaa kaikkiin maihin.

– Pandemia ei lopu ennen kuin se loppuu kaikkialla maailmassa, Gopinath kommentoi Twitterissä.