Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeusministeri Henriksson sai eduskunnan luottamuksen kuntavaaliasiassa – perussuomalaiset ja kokoomuslaiset vastustivat

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 103–66. Epäluottamusta oli esittänyt perussuomalaiset, koska puolue katsoi hänen epäonnistuneen kuntavaalien järjestämisessä.

Epäluottamusta äänesti 37 perussuomalaista ja 28 kokoomuksen kansanedustajaa. Kaikki paikalla olleet hallituspuolueiden edustajat, kristillisdemokraatit sekä nyt-liikkeen Harry Harkimo äänestivät luottamuksen puolesta. Äänestyksestä oli poissa 30 kansanedustajaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti epäluottamusta eduskunnan täysistunnossa, jossa on tänään käsitelty kuntavaalien siirtämistä huhtikuusta kesäkuuhun.

Halla-ahon mukaan Henriksson epäonnistui kuntavaalien järjestämisessä terveysturvallisesti ja ajallaan, mutta eduskunnan enemmistö ei yhtynyt hänen kantaansa.

Henriksson vetosi virusmuunnoksiin

Halla-ahon mielestä vaalien siirto toteutettiin tavalla, joka ei täytä kehittyneelle demokratialle ja oikeusvaltiolle asetettuja vaatimuksia.

Henriksson kummasteli puheenvuorossaan sitä, että perussuomalaiset hyväksyivät vaalien siirtämisen eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, mutta esittivät kuitenkin myöhemmin hänelle epäluottamuslausetta vaalien siirtämisen vuoksi.

– Teknisesti vaalit olisi ollut mahdollista pitää huhtikuussa, mutta tautitilanteelle ja virusmuunnokselle oikeusministeriö ja minä emme voi valitettavasti mitään. Kesäkuussa useampi suomalainen on saanut rokotteen ja vaalit voidaan järjestää terveysturvallisemmin. Suomalaisten terveys ja riskiryhmien suojaaminen on ollut päätöksen keskiössä, Henriksson sanoi vastauspuheenvuorossaan.