Eritrea vetää joukkonsa pois Tigrayn alueelta Etiopian pohjoisosasta, kertoo Etiopian pääministeri Abiy Ahmed.
Eritrea on sekaantunut marraskuussa syttyneeseen naapurimaansa sisäiseen konfliktiin, jossa Etiopian hallituksen joukot ovat taistelleet Tigrayn kansan vapautusrintamaa (TPLF) vastaan. Eritrea on sotinut Etiopian hallituksen puolella.
Sekä Eritrea että Etiopia kiistivät kuukausien ajan Eritrean joukkojen läsnäolon, vaikka paikallisilta asukkailta, avustustyöntekijöiltä ja jopa Etiopian valtion virkailijoilta oli siitä paljon havaintoja. Abiy myönsi lopulta asian puheessaan parlamentille tiistaina. Torstaina hän kävi Eritrean pääkaupungissa Asmarassa neuvottelemassa maan presidentin Isaias Afwerkin kanssa Eritrean joukkojen vetäytymisestä.
– Eritrean hallitus on sopinut vetävänsä joukkonsa pois Etiopian rajalta. Etiopian puolustusvoimat ottaa raja-alueiden valvonnan vastuulleen heti, Abiy sanoi.
Sekä Eritrean että Etiopian joukkoja on syytetty julmuuksista siviilejä kohtaan Tigrayn konfliktissa. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan eritrealaisjoukot tappoivat satoja siviilejä Aksumin kaupungissa. Myös muista joukkomurhista ja raiskauksista on kerrottu.
Mutkikas historia
Tigrayn konflikti syttyi marraskuun alussa, jolloin Abiy syytti TPLF:n johtamaa Tigrayn aluehallitusta hyökkäyksistä armeijan tukikohtiin. Marraskuun lopussa Abiy julisti Etiopian liittovaltion voittaneen, kun hallituksen joukot valtasivat alueellisen pääkaupungin Mekelen. Laajoja alueita Tigraysta on kuitenkin edelleen TPLF:n hallussa, ja taistelut ovat jatkuneet.
Abiy sanoi Eritrean tehneen osallistumisellaan suuren palveluksen Etiopian sotilaille. Hän totesi Eritrean joukkojen tulleen Etiopian puolelle, koska TPLF oli ampunut raketteja Eritreaan. Abiy myös sanoi ottaneensa eritrealaisjoukkojen julmuudet esiin Eritrean hallituksen kanssa.
Etiopian ja Eritrean suhteet ovat mutkikkaat. Eritrea itsenäistyi Etiopiasta vuonna 1993, ja vuosina 1998–2000 maat kävivät verisen sodan, jonka jälkeen niiden suhteet olivat vuosien ajan vihamieliset.
Vuonna 2018 Abiyn noustua Etiopiassa valtaan maat kuitenkin solmivat rauhansopimuksen. Sen toivottiin johtavan Eritrean avautumiseen, mutta maa on pysynyt eristäytyneenä diktatuurina.