Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU haluaa rajoittaa koronarokotteiden vientiä – tiukennukset on tarkoitettu määräaikaisiksi

EU on tiukentamassa koronarokotteiden vientiä unionin ulkopuolelle. EU-komissio kertoi tänään uusista vastavuoroisuuden ja suhteellisuuden periaatteista vientilupien myöntämisessä.

Käytännössä mahdollisiin vientikieltoihin vaikuttaisivat unionin ulkopuolisten maiden omat koronarokotteiden ja raaka-aineiden vientiä koskevat rajoitukset. Lisäksi rokoteviennissä arvioitaisiin sitä, millainen maan epidemiologinen tilanne, rokotustahti ja rokotteiden saatavuus on EU:hun verrattuna.

Jäsenmaiden ja komission tulisi myös arvioida, ettei vienti muodosta uhkaa rokotteiden ja niiden ainesosien saannille unionin alueella.

Tiukennukset on tarkoitettu väliaikaisiksi, ja niiden on määrä olla voimassa kuusi viikkoa. Niillä voi olla vaikutusta rokotevientiin esimerkiksi Britanniaan.

Syynä vientirajoitussuunnitelmaan ovat puutteellinen rokotetarjonta ja lääkeyhtiöiden toimitusvaikeudet unionin alueella.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uhkasi lauantaina lääkeyhtiö Astra Zenecaa viennin keskeyttämisellä, jos EU ei saa omia rokotetoimituksiaan ensin. Yhtiö on ilmoittanut laajoista toimitusongelmista.

Mahdollisilla rajoituksilla voisi olla vaikutusta myös muihin rokotevalmistajiin.

Yksi Astra Zenecan toimitus estetty

EU:lla on jo alkuvuodesta lähtien ollut käytössä rokotteiden viennin tarkkailumekanismi, jolla mahdollistetaan unionin ulkopuolelle menossa olevien rokotetoimitusten pysäyttäminen. Lähetys EU:n ulkopuolelle voidaan estää, jos rokotteita tarjoava yritys ei ole täyttänyt sopimusvelvoitteitaan unionissa.

Mekanismin alusta lähtien on sallittu 380 kuljetuksen ja noin 43 miljoonan rokoteannoksen vienti eri paikkoihin. Vain yksi kuljetus on estetty.

Italia esti ensimmäisenä EU-maana mekanismin avulla rokotetoimituksen Australiaan maaliskuun alussa. Lähetyksessä oli yli 250 000 Astra Zenecan rokoteannosta, jotka olivat peräisin Italiassa sijaitsevasta rokotetehtaasta. Toimituksen estämistä perusteltiin muun muassa unionin ja Italian rokotepulalla sekä rokotetoimitusten viivästymisellä alueella.

EU-johtajat keskustelevat koronaviruspandemian hallitsemisesta ja rokoteasioista huomenna torstaina alkavassa huippukokouksessa.

Lääketeollisuus ry tiedotti aiemmin tänään, että vientikiellot voivat vaarantaa kovalla työllä pystyyn laitetun koronarokotetuotannon. Järjestön mukaan vientikieltojen laajentuessa kärsijöinä olisivat valtioiden ja rokotevalmistajien sijaan ennen kaikkea kansalaiset.

Muunnettujen rokotteiden hyväksymiseen vauhtia

Komissio ilmoitti tänään myös toimista, joilla nopeutettaisiin koronavirusmuunnosten vuoksi päivitettyjen rokotteiden hyväksymistä. Ideana on, että mukautetut rokotteet voidaan hyväksyä vähemmillä lisätiedoilla, jotka toimitetaan Euroopan lääkevirastolle.

Muutoksen tavoitteena on parantaa EU:n valmiuksia torjua koronamuunnoksia.

– Meidän on oltava varautuneita mukauttamaan rokotteita mahdollisimman nopeasti, jotta voimme reagoida uusiin ja rokotteelle potentiaalisesti vastustuskykyisiin muunnoksiin, sanoi terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari Stella Kyriakides.

Muutos menee Euroopan parlamentin ja neuvoston käsiteltäväksi, ennen kuin se tulee voimaan.