Suomi perusti Irakissa ensimmäisenä ulkomaana kunniakonsulaatin Isisiltä takaisin vallattuun Mosuliin

Mosulin vanhakaupunki oli lähes raunioina kesällä 2017, kun se oli vallattu takaisin Isis-äärijärjestöltä. AFP / LEHTIKUVA

Lassi Lapintie / STT

Suomi on perustanut ensimmäisenä ulkomaana kunniakonsulaatin Isisin tärvelemään Mosulin kaupunkiin Irakissa. Kunniakonsulaatin avaamisella Suomi haluaa osoittaa tukeaan Irakin jälleenrakennukselle, kertoo ulkoministeriö.

Mosul kärsi valtavia tuhoja äärijärjestö Isisin vallattua kaupungin vuonna 2014. Kaupunki valloitettiin takaisin järjestöltä heinäkuussa 2017 päättyneissä taisteluissa. Tigris-joen varrella sijaitseva Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki.

Kunniakonsulit ovat yksityishenkilöitä, jotka hoitavat edustustehtäväänsä sivutoimisesti ja palkkiotta. Suomella on maailmalla yhteensä noin 400 kunniakonsulaattia.

Ulkoministeriön mukaan Suomen Mosulin-kunniakonsulina toimii Nouri Al-Mosawi, jolla on laaja Irakin, Lähi-idän ja suomalaisen liike-elämän tuntemus. Mosulin-kunniakonsulin tehtävänä on yhdessä Suomen Bagdadin-suurlähetystön kanssa edistää Suomen ja Irakin kaupallis-taloudellisia ja kulttuurisuhteita.

Mosulin-kunniakonsulaatti on Suomen ainoa kunniakonsulaatti Irakissa. Suomella oli kunniakonsulaatti Bagdadissa vuodesta 1956, mutta se toimi vain parin vuoden ajan kunniakonsulin lähdettyä maanpakoon vuonna 1958.

Suomi solmi diplomaattisuhteet Irakin tasavallan kanssa vuonna 1959.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka