Oikeuskansleri Tuomas Pöysti moittii ulkoministeriön kahta korkeaa virkamiestä tapauksessa, jossa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pyrki siirtämään konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.
Haavisto antoi toissa syksynä valmistelutoimeksiannon Tuomisen siirrosta, joka liittyi erimielisyyksiin Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olleiden Suomen kansalaisten kotiutuksissa. Oikeuskanslerin mukaan ministeriön valtiosihteerin ja alivaltiosihteerin olisi ollut oikeudellisesti perusteltua selvittää tarkemmin siirtoperusteen lainmukaisuutta ulkoasiainhallintolain ja hallintolain näkökulmasta.
Lisäksi heidän olisi pitänyt Pöystin mukaan pyrkiä kertomaan suoraan ministerille näkemyksensä, että konsulipäällikön siirtäminen pois tehtävistään olisi ollut huonoa henkilöstöpolitiikkaa ja ministeriön käytännöstä poikkeavaa. Selvityksen perusteella virkamiesjohto piti yhteyttä ministeriin suurimmaksi osaksi ulkoministerin poliittisen erityisavustajan välityksellä.
Valtiosihteeri ja alivaltiosihteeri myös viivyttelivät siirrosta kertomisessa Tuomiselle, mikä ei Pöystin mukaan ollut hyvän hallinnon mukaista. Virkamiesten tavoitteena oli, että ministeri muuttaisi mielensä ja siirrosta luovuttaisiin.
Pöysti kuitenkin toteaa, ettei valtiosihteeriä ja alivaltiosihteeriä ole syytä epäillä rikoksesta asiassa.
Ministeriö huomioi oikeuskanslerin tutkinnan tuloksen lyhyesti sosiaaliseen mediaan kirjoitetussa kannanotossa.
– Ulkoministeriö on tukenut oikeuskanslerinviraston tutkintaa sen alusta saakka, ja suhtaudumme ratkaisuun vakavuudella, ministeriö kommentoi Twitter-tilillään .
Haaviston oma menettely syynättiin eduskunnassa
Lopulta Tuomisen siirto toisiin tehtäviin ei toteutunut ja Tuominen sai jatkaa tehtävässään. Haavisto nimitti erillisen erityisedustajan, jolle al-Hol -asian hoito siirrettiin. Tuominen jatkaa yhä konsulipäällikkönä.
Oikeuskansleri sai asiasta kanteluita toissa vuoden joulukuussa tapaukseen liittyvän uutisoinnin jälkeen. Pöysti ei tutkinut Haaviston menettelyä, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta tutki asiaa samaan aikaan ministerivastuuasiana.
Valiokunta katsoi vuotta myöhemmin annetussa lausunnossaan, että Haaviston toimi lainvastaisesti pyrkiessään siirtämään Tuomista toisiin tehtäviin. Siirron perusteeksi ilmoitettu luottamuspula ei ollut valiokunnan mukaan ulkoasiainhallintolain mukainen peruste siirrolle. Ministerisyytteen nostamiselle asetettu korotettu kynnys ei kuitenkaan ylittynyt.