Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iranin johtaja: USA:n pitää luopua pakotteista ensin, jotta Iran palaisi noudattamaan ydinsopimusta

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei vaatii Yhdysvaltoja luopumaan Iraniin kohdistuvista pakotteistaan ennen kuin Iran palaa noudattamaan vuoden 2015 ydinsopimusta.

Khamenei puhui ydinsopimuksesta sunnuntaina tv-puheessa. Khamenein mukaan pakotteiden purkaminen vain paperilla ei riitä.

– Amerikkalaisten täytyy luopua pakotteista, kaikista pakotteista, sitten varmistamme että niistä todella on luovuttu, ja sitten palaamme sitoumuksiimme, Khamenei sanoi.

Ydinsopimus on ollut henkitoreissaan siitä lähtien, kun silloinen presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat sopimuksesta vuonna 2018 ja palautti voimaan ankarat pakotteet Irania kohtaan.

Nykyinen presidentti Joe Biden haluaisi liennyttää välejä Iranin kanssa, mutta toistaiseksi maat ovat pattitilanteessa, sillä kumpikin haluaisi toisen toimivan ensin. Khamenei sanoi, että jos Bidenin hallinto jatkaa Trumpin "maksimaalisen paineen" politiikkaa, se epäonnistuu.