Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Pankki nosti ennustettaan talouskasvusta

Suomen Pankki ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,6 prosenttia. Kasvuvauhti arvioidaan nyt nopeammaksi kuin joulukuussa annetussa ennusteessa

Suomen Pankki julkisti tänään väliennusteensa, jonka mukaan talouden toipuminen koronakriisistä on saanut pontta odotettua paremmasta kehityksestä viime vuoden lopulla. Ennusteessa oletetaan, että yhteiskuntaa voidaan avata ja talouskasvu pääsee vauhtiin, kun koronavirusrokotusten kattavuus kasvaa.

Talouden toipumisen arvioidaan jatkuvan ensi vuonna, jolloin kasvu yltää 2,7 prosenttiin. Kasvun kuitenkin odotetaan hidastuvan 1,2 prosenttiin jo vuonna 2023, jolloin työikäinen väestö vähenee ja tuottavuus kasvaa heikosti.

– Rajoitustoimien asteittainen purkaminen, joskin aiemmin oletettua hitaammin, sekä rokotusten eteneminen ja talouspolitiikan voimakas tuki ovat kohentaneet odotuksia nopeammasta toipumisesta. Tämän vuoksi vientimarkkinoiden kasvuennustetta on korjattu aikaisempaa paremmaksi, Suomen Pankki kertoo tiedotteessa.

Tänä vuonna kasvun veturi on ennusteen mukaan yksityinen kulutus, joskin heikentynyt epidemiatilanne suitsii kulutusmahdollisuuksia vielä vuoden alkupuolella. Yksityisen kulutuksen kasvun uskotaan kiihtyvän vuoden mittaan rokotuskattavuuden noustessa. Kulutuksen kasvun ennakoidaan pysyvän vahvana myös ensi vuonna.

Työllisyysaste toipuu ensi vuonna

Työllisyysasteen Suomen Pankki odottaa palautuvan pandemiaa edeltäneelle tasolle ensi vuonna. Koronakriisin aikana työpaikkoja on vähentynyt etenkin palvelualoilta, mutta palveluissa työllisyyden kasvun uskotaan jatkuvan kriisin jälkeen.

– Työllisyyden paranemista jarruttavat ennustejakson lopussa sekä hitaaksi jäävä talouskasvu että edelleen jatkuva työikäisen väestön väheneminen, tiedotteessa sanotaan.

Kuluttajahintojen nousu hidastui viime vuonna energian hinnan ja etenkin raakaöljyn hinnan jyrkän laskun vuoksi. Inflaation ennustetaan vauhdittuvan tänä vuonna niin, että se yltää yhdenmukaistetulla kuluttajahintaindeksillä mitattuna 1,3 prosenttiin. Inflaatiota vauhdittaa muun muassa energian hintojen nousu. Vuosina 2022 ja 2023 inflaatiota ylläpitää palveluiden hintojen nousu.